Dopa dig med aromolja

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
BADA OCH NJUT! Aromaoljor har en helande effekt på både kropp och själ.
HÄLSA

Jasmin, bergamott, myrten eller lavendel. Det finns hundratals läkande oljor som gör gott för både kropp och själ. Oljorna motverkar fysiska bevär som förkylningar, ryggproblem och menssmärtor. De botar också bland annat själsont som depressioner, dåligt självförtroende och håglöshet.

Det är enkelt att använda oljorna hemma. Ett par droppar på en servett piggar upp och ger dig glädjen tillbaka.

– De blir som vänner i vardagen, säger Ann-Charlott Snickars, diplomerad aromaterapeut, på Aromastudion i Stockholm.

Aldrig direkt på huden

Aromaoljorna, eteriska oljor, är destillerade växtextrakt utan några tillsatser. De tas aldrig direkt på huden utan blandas ut med en vegetabilisk olja och används sedan i massage eller i bad. Oljorna kan även inandas från servett eller ångas ut i rummet med hjälp av en aromalampa.

Metoden är inte ny. Oljorna har fungerat som botemedel sedan urminnes tider, främst i Kina och Persien. I modern tid har vi behandlats med oljorna sedan 1940-talet då en fransk vetenskapsman, som bränt handen, blev av med smärtan sedan han av misstag stuckit handen i lavendelolja.

Ser oljor som komplement

Nu börjar läkare förstå oljornas fördelar.

– De börjar se oljorna som komplement. Lavendel används till exempel i förlossningsarbetet i vissa delar av landet, säger Ann-Charlott Snickars.

Använd oljorna så här

Så kan oljorna hjälpa dig

Om du känner dig stressad, har PMS eller muskelvärk – ge aromaoljorna en chans. Det är ett enkelt sätt att hjälpa kroppen att läka sig själv. Till och med läkarkåren börjar inse fördelarna med de helande växtextrakten.