Massera varandra till hudklimax

Skäm bort dig själv och din partner med massage. Känn hur lycko- hormonerna frigörs när ni rör vid varandra.

HÄLSA

Öka temperaturen några grader, dämpa belysningen och ta fram en väldoftande olja eller hudkräm. Sedan är det bara att sätta igång.

Foto: GETTY IMAGES
knåda & kläm - men massage ska aldrig göra ont, det ska bara vara njutning.

För även om du och din partner inte kan alla grepp så räcker det faktiskt med att röra vid varandra för att må bra. Huden är kroppens största känselorgan och beröring leder bland annat till sänkt blodtryck, sänkta nivåer av stresshormoner och minskad smärtkänslighet.

Det är oxytocin, ett hormon och en signalsubstans, som gör att du känner dig lugn, trygg och bekväm när någon annan rör vänligt vid dig.

Beröring är bra

Tidigare har oxytocin mest förknippats med amning och förlossning, men senare forskning av bland andra Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, har visat att det är en av kroppens viktigaste substanser.

– Vi mår bra om vi tar i varandra. Produktionen av både oxytocin och endorfin stimuleras, säger Anders Mattsson-Coll, rektor vid Naprapathögskolan i Stockholm.

Han säger att alla kan lära sig massage till husbehov. På en helgkurs går det att greppa grunderna.

– Det är okej att massera och knåda varandra så länge det känns bra och skönt. Men så fort det rör sig om smärtor eller sjukdomar måste man söka en terapeut eller annan hjälp, säger han.

Urgammal tradition

Traditionen med massage har flera tusen år på nacken. Förutom att det allmänna välbefinnandet ökar har massagen många positiva effekter. Cirkulationen ökar och du blir behagligt varm. Muskler och vävnader får ett ökat tillskott av syre och näring och slaggprodukter sköljs bort.

Ju oftare man blir masserad, desto mer ökar välmåendet varje gång. Och som grädde på moset mår också den som ger massagen bra.

Fem bra massageoljor

Massera så här

Anna Björk