Ungdomar tar värktabletter - mot stress

”Ungdomarna verkar väldigt okunniga om pillren de använder”

HÄLSA

STOCKHOLM

Stressad, ta en Alvedon... Ångest för matteprovet, prova en Treo... Svårt att sova, Ipren hjälper nog...

En färsk undersökning av svenska tonåringars läkemedelsvanor visar att de flesta har en tendens att använda mediciner efter eget huvud; till vad de själva tycker verkar bra.

Enkäten har utförts av Kilen (Konsumentinstitutet läkemedel och hälsa) inom ramen för det pågående projektet Ungdom om läkemedel.

Närmare 4500 elever i åldrarna 16-19 år från sju gymnasieskolor i Dalarna och Stockholm har dels fått svara på ett antal frågor om vilka läkemedel de använder, varför de äter dem och hur ofta, och dels ställa alla de frågor som de har om mediciner och biverkningar.

Frågorna har varierat alltifrån ''är det farligt att stoppa upp värktabletter i analen'' till ''varför skriver läkare ut medel mot depression när det bara blir värre efter en månads användning?''

Enligt Lena Westin, en av de ansvariga bakom projektet, är ett par tendenser mycket tydliga.

Ofta antibiotika

- För det första är ungdomarna ofta väldigt okunniga om pillren de använder, det märks på frågorna. För det andra är trenden att ungdomar använder läkemedel lite hur som, alltså till det de själva anser är bra. Smärtstillande kan lika väl tas mot ångest eller stress som mot huvudvärk.

-Vi ser också att de som ofta tar sömnmedel, lugnande eller antidepressiva medel generellt har en tendens att äta flera andra läkemedel.

Tonåringarnas nyttjande av antibiotika är också lite oroande, anser hon. Totalt skrivs det visserligen ut mindre antibiotika än tidigare.

-Därför är det anmärkningsvärt att närmare 20 procent av ungdomarna angett att de ätit antibiotika minst tre gånger förra året.

Alvedon missbrukas

De vanligaste läkemedlen är smärtstillande medel, med Alvedon i topp. 78 procent av eleverna tog förra året piller mot värk. Sex procent åt värktabletter dagligen och av dessa uppgav 13 procent att det var mot stress.

Sömnmedel hade ätits av sju procent, lugnande medel av fyra procent och antidepressiva medel av tre procent.

Uppgifterna om läkemedelsmissbruk uppvisar en viss diskrepans. Sju procent uppgav att de själva använt läkemedel i berusningssyfte. Samtidigt meddelade 29 procent att de kände till andra som missbrukade mediciner som Alvedon, Rohypnol och Ipren.

Enkäten har Kilen utarbetat tillsammans med gymnasieungdomar från tre Stockholmsskolor.

Svaren plus tonåringarnas egna frågor ska nu bilda stommen i ett informations- och diskussionsmaterial, även det utformat av ungdomar på ungdomars språk. Materialet ska finnas tillgängligt bland annat på apotek, ungdomsmottagningar och hos skolhälsovården.

Fakta: Kilen

Lotta Welinder/TT