Julstressen kan vara livsfarlig

Läkarlarm i Danmark: Ökad risk för hjärtsjukdomar

HÄLSA

Feta julbord, mycket alkohol och julstress är en livsfarlig kombination. I Danmark dör fler personer av blodpropp i hjärtat under julhelgen än under någon annan tid på året. Nu varnar danska läkare för att högtiden är skadlig för hälsan.

– Fet mat och stress ökar belastningen på hjärtat, säger Cecilia Linde chef för hjärtkliniken på Karolinska Sjukhuset.

Foto: Eric Roxfelt
Stressen på julen får blodtrycket att skena i höjden och kan vara farlig för hjärtat. – Sänk ambitionerna, säger Cecilia Linde, hjärtspecialist på Karolinska sjukhuset.

De flesta av oss ser julen som en mysig högtid då vi umgås med släkt och vänner, tänder ljus och ger varandra gåvor.

Men helgen innebär också ofta mycket mat, alkohol, stress och höga förväntningar. Något som kan vara skadligt, både för kropp och själ. I Danmark varnar nu läkare för att julen kan vara direkt livsfarlig.

Enligt tidningen BT dör fler danskar av blodpropp i hjärtat under juldagarna än under resten av året. Cecilia Linde, chef för hjärtkliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm, har inte sett någon liknande trend i Sverige men hon håller med om att det finns många hälsorisker under julen.

– Om man äter stora mängder och mycket fet mat måste hjärtat arbeta extra hårt och det ökar belastningen. Alkohol är också farligt. Och all den salta maten på julbordet är direkt olämpligt för personer med hjärtsvikt, säger hon till aftonbladet.se.

Stressen största boven

Men den största hälsofaran av alla kan vara stressen. Det är mycket som ska hinnas med, handla julklappar, laga mat och städa huset. En av tre svenskar tycker att julhandeln är jobbigare än både arbetet och tandläkaren, enligt en undersökning aftonbladet.se gjorde i början av december. Och hälften av alla villaägare ägnar upp till tio timmar till julstädning skriver tidningen Vi i villa.

– Det här oerhörda stressandet inför julen är inte alls bra och påverkar alla oavsett ålder, säger Cecilia Linde.

– Det får blodtrycket att skena i höjden. Det intensiva umgänget med familjen till exempel, det är inte alltid positivt och kan skapa mycket negativ stress.

”Njut - men med med måtta”

Enligt den danska tidningen BT skulle avskaffandet av julen öka medellivslängden hos den danska befolkningen. Riktigt så radikal är inte Cecilia Linde, däremot menar hon att det finns många sätt att minska hälsoriskerna under högtiden.

– Visst ska man äta och njuta, men med måtta. Man ska försöka hålla sig till de magra alternativen på julbordet. Och det finns mat som är riktigt nyttig, kalvsylta, skinka (utan fett) och lutfisken till exempel. Det man ska undvika är salt mat som sill och ost, särskilt om man har hjärtsvikt.

Hur får man bukt med stressen?

– Sänk ambitionsnivån. För många har julen blivit ett arbete, man ska hinna med klappar och mat. Försök istället att koppla bort den ytliga delen, och fokusera på att umgås och ha trevligt. Ta en lång promenad tillsammans! Då får ni både dagsljus och motion.

Läs också

mejla och berätta

Jenny Lindblom