Så överlever du julstressen

Beteendevetaren: Ställ inte för stora krav på dig själv

1 av 2 | Foto: ERIC ROXFELT
DELA PÅ SYSSLORNA Du måste inte göra allt själv i jul. Andra sätt att minska julstressen är att minska kraven och sluta jämföra med andra. Var ute och promenera under dagen när solen fortfarande lyser.
HÄLSA

LUND

Känner du dig stressad av julen?

Det är du inte ensam om. Många mår dåligt och känner att tiden inte räcker till.

- Det gäller att inte ställa för stora krav på sig själv. Julen ska vara glädje och avkoppling, säger beteendevetaren Nina Jansdotter.

Nina Jansdotter arbetar som personlig coach i Lund. Hon går in som utomstående bollplank åt befattningshavare och håller föreläsningar i stresshantering.

Nu har hon intresserat sig för den hektiska tiden före jul och har formulerat ett antal råd som ska hjälpa folk att klara stressen.

Var snäll

- Många av mina klienter har pratat om hur de upplever stress både på jobbet och i privatlivet inför julen.

Enligt Nina Jansdotter handlar det om att man ska vara snäll mot sig själv. Att lyssna på sin egen röst hur man vill fira julen och inte försöka leva upp till alla föreställningar om hur det ska vara.

- Framför allt ska man sluta med att jämföra med hur alla andra har det. Du ska själv bestämma hur du vill ha det.

Inte samma energi

Gör man fel blir julen inte den avkoppling den ska bli. Då är man lika trött, eller ännu tröttare, när arbetet börjar igen efter helgen.

- Man måste acceptera att man inte har samma energi i december som man har under de ljusa sommarmånaderna.

För att julen ska bli en avkoppling gäller det också att avsluta så mycket som möjligt på jobbet före ledigheten och inte starta några större projekt om det går att undvika.

- Det gäller att få bort alla lösa trådar. Göra klart det man kan och städa skrivbordet så att man inte har det att fundera på under ledigheten.

Per-Ola Ohlsson