Njut av lunchen

lunchdate Passa på att utnyttja lunchen till något både gott och trevligt.
HÄLSA

Äter du lunch i lugn och ro med kollegerna?

Eller slänger du i dig något framför datorn?

Njut av din lunchpaus - och få bättre hälsa.

- Att ta vara på lunchpausen är enkel friskvård som minskar stress och ohälsa, säger Carita Wallman Larsson, ordförande i stiftelsen Lunchfrämjandet och matombudsman för Lantbrukarnas riksförbund.

Stressen gör att många idag tycks strunta i lunchen eller snabbt slänger i sig något för att knappa in på tiden, menar hon.

- Det gäller särskilt kvinnorna som oftare tar kortare lunch än männen. De gör det inte för att uträtta ärenden, som man kanske skulle kunna tro, utan för att hinna i kapp på jobbet.

36 minuter. Så lång är lunchtiden i genomsnitt idag.

Fler tar kortare lunch nu än för fem år sedan. Det gäller särskilt kvinnor. Det visar en undersökning om lunchvanor som Lunchfrämjandet låtit göra.

Lunchrasterna minskar

20 procent fler kvinnor än män uppgav att de tog kortare lunchrast jämfört med för fem år sedan. Var femte kvinna, men bara var tionde man, sa att de tog mycket kortare lunchraster.

- Män åt oftare lunch på restaurang eller åkte hem och åt på lunchen. Det gällde särskilt på landsbygden eller i mindre samhällen. Kvinnor åt oftare medhavd lunch, som fil, på jobbet och oftare färdiglagat från butik.

Carita Wallman Larsson ser en fara i att en del fackförbund nu i förhandling vill minska på lunchtiden för att i stället kunna sluta arbetet tidigare.

- Man prioriterar att få gå hem tidigare. Men det är viktigt att ha en rejäl lunchpaus mitt på dagen. Man mår bättre, är piggare och orkar mer på eftermiddagen och kommer inte hem vrålhungrig på kvällen.

Prata om annat än om jobb

- Det är också viktigt att på lunchen få lite avkoppling och gemenskap med sina arbetskamrater, säger Carita Wallman Larsson.

Är det bättre lunchvanor i andra länder?

- Ja, i Bryssel i Belgien, till exempel. Fast där berättar krögare att just svenskar brukar komma inrusande och vill ha något som går fort. I Holland är lunchen lång, en och en halv timma. Det beror på att de flesta cyklar hem och äter.

5 sätt att njuta mer av lunchen

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM