Tack Tony för terapin!

”Sopranos” har fått svenska män att gå till terapeuten – och nya snabbterapin är hetaste metoden

Trendsättare I tv-serien brottas maffiabossen Tony Soprano med själsliga problem och träffar sin psykolog (t v) ofta. Frun Carmela till höger.
HÄLSA

I filmens värld går snart varenda karl i terapi. Vi ser det i "Sopranos", i "Analyze that" och i "Känd från tv"·

Och verklighetens män följer efter.

- Inte konstigare än att ta bilen till verkstan när den har gått sönder, säger skådespelaren Rafael Edholm efter att själv ha gått i terapi.

När Robert De Niro som maffialedaren Paul Vitti i filmen ”Analyze that”, plötsligt får panikångest ser vi honom bänka sig hos en psykoterapeut.

I den svenska Fredrik Lindström-filmen ”Känd från tv” söker Johan Rheborg ständigt tröst hos sin terapeut.

Och i ”Sopranos” delger Tony Soprano sin terapeut allt.

”Filmerna gör intryck”

– Det är klart att de här filmerna gör intryck, att de ger ett budskap om att män i terapi inte är något konstigt, säger leg psykoterapeut Ulf Åkerström på Sandahl Partners.

Kognitiv beteendeterapi och kognitiv terapi är väldigt i ropet just nu. Kan de terapiformerna vara extra lämpliga för män?

– De innebär ju konkreta handlingsplaner och visst kan det i vissa fall stämma med det manliga sättet att tänka. Tydligt och systematiskt, säger Ulf Åkerström.

Men det är inte bara männen som söker sig till den kognitiva beteendeterapin. Även kvinnor lockas.

– Vi märker att landstingen försöker anställa fler beteendeterapeuter för att möta det ökade behovet. Och i framtiden är jag övertygad om att terapiformen kommer att bli ännu större, säger Lasse Ström, leg psykolog med inriktning på kognitiv beteendeterapi.

Terapi är för många att ligga på en soffa år ut och år in och gå igenom hela sin barndom – i minsta detalj. Men det behöver det inte alls vara. Särskilt inte om man går i beteendeterapi.

– Vissa problem som spindelfobi löser vi på ett par timmar, medan de flesta andra problem endast kräver 10–20 besök, säger Lasse Ström.

Billig och effektiv metod

Snabba resultat är självklart en av anledningarna till att terapin blivit så populär. Billigt för landstinget. Snabba förändringar för den hjälpsökande.

– Och så är den effektiv. Forskning visar klart och tydligt att metoden fungerar.

Dessutom tilltalas många av att man bara fokuserar på det som klienten upplever är problemet. Inte på bakomliggande orsaker och andra problem.

5 frågor för dig som funderar på terapi

Här är webbadresser för dig som vill veta mer:

Vill du veta ännu mer? 13–15 maj pågår en psykoterapimässa i Älvsjö

Sofia Wadensjö Karén

ARTIKELN HANDLAR OM