Stökiga skrivbord kan göra dig sjuk

Ny studie: Dålig ordning skapar stress

HÄLSA

Stökigt på skrivbordet?

En ny undersökning visar att det kan leda till stress och sjukdom.

- Det gör mig splittrad och mindre effektiv, säger Elin Johnsson som fått överta en sjuk kollegas röriga arbetsplats.

Foto: ANNA CLARÉN
RISKABEL RÖRA Elin Johnsson får jobba vid en sjuk kollegas överbelamrade skrivbord. - Jag blir stressad av alla saker som ligger överallt, säger hon.

Alla jobb har sina risker. Poliser kan drabbas av våld, byggarbetare av fallskador och vårdpersonal av utslitna ryggar och leder.

Nytt syndrom

En ny undersökning visar nu att kontorsanställda kan drabbas av en hittills okänd ohälsofaktor: "Irriterande skrivbords-syndromet" uppger brittiska BBC News.

Det är det stora japanska företaget NEC-Mitsubishi som genomfört undersökningen. Enligt företaget säger cirka 40 procent av de 2 000 tillfrågade skrivbordsarbetarna att de blir rasande av stökiga och överbelamrade skrivbord, men att de inte orkar göra något åt röran.

Allt överallt

Det stämmer in på Elin Johnsson. Hon är lärarvikarie och har lånat ett skrivbord av en sjukskriven kollega.

- Jag blir stressad av alla saker som ligger överallt. Och det finns inget vettigt ställe att göra av grejerna för bokhyllan ser likadan ut, säger hon.

Precis som många i den japanska undersökningen inser Elin Johnsson att det bara är hon som kan göra något åt problemet. Men det är inte så enkelt.

Inte egna saker

- Visst skulle jag kunna rafsa ihop alla prylar och lägga i en låda. Men dels har jag inte riktigt tid, dels känns det inte schyst att riva runt för mycket i min kollegas tillhörigheter, säger hon.

Den konflikten känner Ulf Åkerström igen. Han är psykologkonsult och arbetar ofta med människor som behöver hjälp att hantera stressen i arbetslivet.

- Det är kanske inte så vanligt att ett stökigt skrivbord är det enda eller huvudsakliga problemet. Men i kombination med, eller som symptom på, en i övrigt kaotisk arbetssituation kan det bli nog så jobbigt, säger han.

Blir vansinniga

Han beskriver hur många av hans patienter blir vansinniga över hur högarna på skrivbordet, och i mejlprogrammets inkorg, bara växer.

Skapa egen ordning

Ulf Åkerströms tips till alla stressade skrivbordsstökande kontorister är att försöka få en överblick över sin arbetssituation och sedan skapa sig den ordning de egentligen vill ha.

- Det tar tid i början men i slutändan vinner man mer tid och slipper stress.

Olle Castelius