Skulle Idol-juryn knäcka dig?

Vänd förnedringen till din egen fördel - vi lär dig att tackla motgångarna

1 av 3 | Foto: fredrik hofgaard
Jurymedlemmarna Daniel Breitholtz, Kishti Tomita, Claes af Geijerstam och Peter Swartling har gått hårt åt dem som vågat pröva lyckan i TV4:s artisttävling ”Idol 2004”.
HÄLSA

Är du frottétypen som suger åt dig all kritik? Skulle du bryta ihop i ”Idol 2004”? Vi lär dig att höja din gåsfaktor och låta motgångarna rinna av dig.

I omdiskuterade ”Idol 2004” blir tonåringar med artistdrömmar sågade jäms med fotknölarna. Programmet har delat upp tittarna i två läger. Några tycker att det är fruktansvärt att ”skräckjuryn” säger så elaka saker till deltagarna. Andra hävdar att det är mer än rätt – artistbranschen är hård och skoningslös.

Men man behöver inte gå på audition för att bli underkänd. Idag hör det inte till ovanligheterna att tjafsa i busskön, skälla ut varandra på jobbet eller skicka sura mejl.

Det är bara att konstatera: otrevliga typer finns överallt. Den stora frågan är hur man hanterar dem. Vissa har frottéfaktor hundra. De suger åt sig all kritik och tar illa vid sig. Andra låter kritiken rinna av sig som vatten på en gås och går vidare. Kjell Enhager arbetar som coach till idrottsmän och artister. Han menar att alla kan öka sin gåsfaktor avsevärt, bara de ändrar perspektiv.

– Man kan alltid se saker på olika sätt, säger han. Det handlar om vilka glasögon du sätter på dig. Har du offerglasögonen kommer du alltid att tolka saker utifrån att folk är ute efter att jävlas med dig. Men sätter du på dig andra glasögon så ser du att du kan lära dig något av alla erfarenheter.

Det viktigaste är att lära sig sortera. Vad är min business? Vad är någon annans business?

– Din business är att göra ditt bästa och lära av både med- och motgångar. Om sedan ett pucko till domare säger att du inte duger är det hans eller hennes problem - inte ditt. Om det regnar ute är det Guds business, inte din.

– Det har inget att göra med att vara religiös eller inte. Det är helt onödigt att sura och tycka att det borde vara sol istället. Om du försöker ändra på det så får du problem.

– Vårt jobb är att acceptera verkligheten, att saker och ting är som de är.

Kjell Enhager är nyfiken på hur många som ligger vakna på kvällarna och ältar. De kan återuppleva dagens negativa erfarenheter om och om igen, tills det lagras minnesspår i hjärnan som blir en sanning.

– Efter några timmars ältande blir det plötsligt ett faktum att du inte duger – det blir en vald sanning. Självklart är det nyttigt att tänka igenom varför folk har sagt dumma saker till dig, men man måste lära sig att älta positivt. Fantisera om hur du hade velat att scenariot skulle ha sett ut.

– Vad kan du göra annorlunda nästa gång? Bygg framåt istället för bakåt. Det gör skillnaden mellan att tänka destruktivt och bli ett offer eller tänka konstruktivt och ta ansvar för sitt liv.

3 sätt att höja din gåsfaktor

Här är motivationsexperten Kjell Enhagers ”ta ingen skit”-skola.

Läs, lär – och jabba upp din attityd!

1. Du förnedras på dansgolvet

2. Din chef kallar dig för idiot

3. Du gör bort dig på jobbet

Läs också:

Terri Herrera Eriksson ([email protected])