Stressa av med feng shui

Ny metod ska hjälpa oss att undvika utbrändhet

1 av 2 | Foto: Sara Ringström
Växter hjälper oss att varva ner.
HÄLSA

Vädra ofta. Köp hem krukväxter. Satsa på milda, lugna färger. Och ta promenader bland klippor eller på stenar.

Nu är den nya varianten av feng shui här. Den där vi lär oss stressa av med den österländska läran.

Enkelt. Snabbt. Och faktiskt ganska självklart.

Att vi ska möblera enligt feng shui för att må bra vet de flesta vid det här laget. Men vet du att läran kan hjälpa oss att undvika stress och utbrändhet?

– Egentligen är det här väldigt enkelt. Den inre världen och den yttre går hand i hand. Gör du några förändringar i det yttre påverkar det även ditt inre, säger Agneta Nyholm Winqvist.

Lyssna till intuitionen

I sin nyutkomna bok ”Feng shui för själen” ger hon konkreta råd till den stressade nutidsmänniskan. Råd som faktiskt är ganska självklara – i alla fall om man tar sig tid att lyssna till sin intuition. Som detta att man bör undvika stark sol om man är superstressad.

– Då har man redan så mycket solenergi inom sig. Att ge sig ut på en löptur i gassande sol är direkt olämpligt. I stället bör man söka sig till jord eller berg. Kanske lägga sig på en filt på gräsmattan eller promenera på klippor eller bland stenar. Bergets energi strålar inåt och gör det lättare för dig att komma i kontakt med dig själv när du är uppe i varv.

Eller detta att sovrummet är en viktig oas och att vi bör lägga extra energi på att få det riktigt rofyllt och harmoniskt.

Rofylld att komma hem

– Det är oerhört viktigt för alla att ha åtminstone ett ställe där man kan finna sinnesro och då är ju sovrummet lättast att freda.

Göra-listor, facklitteratur och tv-apparater är bannlysta. Barnen får inte ha det som lekplats.

En eldstad kan också skapa harmoni.

– Den borde verkligen få en renässans i vår boendemiljö.

Att sitta och bara titta in i elden ger en ojämförbar sinnesfrid.

– Om du omger dig med fridfulla och harmoniska ting blir du harmonisk själv. Ju mer stress vi utsätts för i samhället, desto viktigare är det att vi har ett rofyllt ställe att komma hem till, säger Agneta Nyholm Winqvist.

Så återfår du lugnet:

Chatta

Läs också:

Sofia Wadensjö Karén