”Utvilad som efter en tupplur”

New age-testet: healing

HÄLSA

En hjälpande hand kan vara bra i många situationer.

Särskilt om den kan bota sjukdomar också.

Aftonbladet har testat healing – och fått en stunds avkoppling.

Foto: Jan Danielsson
Healingterapeuten Robert Nilsson läser av Aftonbladets reporter Sara Milsteads energifält, hennes chakran.

Smäktande stråkar. Levande ljus. Total frihet från pipande telefoner. Och grädden på moset: en man som håller sin hand mot min kropp i drygt en och en halv timme. Healing har sina fördelar, även om jag på min brits känner mig skeptisk i övrigt. Terapeuten Robert Nilssons uppgift är att hela mig från spända nack- och ryggmuskler och han börjar sin behandling genom att gå igenom alla mina chakra,

energiområden.

Genom att hålla händerna på mina olika kroppsdelar kan Robert läsa av var det finns blockeringar. Proceduren är avkopplande, men

ganska långtråkig. Då och då mumlar han något ohörbart och flyttar handen till ett annat chakra. Annars säger han ingenting förrän efteråt, då han sammanfattar sina intryck.

– Jag känner att din kvinnliga sida – sexighet, skönhet och kreativitet – är mycket stark, där har du ett bra energiflöde, säger Robert.

Jag nickar ivrigt.

– Däremot är mannen i dig för liten, så din kropp vet inte vart den ska gå, fortsätter han.

Han berättar att mitt huvudchakra är tyngt av ett slags sorg, kanske för att jag står inför avgörande val i livet. I övrigt har jag ganska gott flöde, även om jag tydligen inte släpper in honom i mitt magchakra.

– Det hela bygger på healerns egna intryck. Att känna av energierna är inget konstigt, det kan man lära sig. Det är en vanesak, säger han.

Det var ganska svepande kommentarer du gav mig, tycker jag.

– Det erkänner jag, det var nästan som tarotläggning. Med dig är det inga specifika grejer som måste behandlas, du har ett ganska fritt energiflöde och du bejakar de olika delarna, säger Robert.

– Vill man ta åt sig av kommentarerna kan man göra det, tycker man att det bara verkar flummigt kan man glömma det.

Vad säger du till personer som tycker att det verkar flummigt?

– Det är helt okej. Jag tyckte också det innan jag började med det här för fyra år sedan. En kompis var med på en kurs och övertygade mig att gå med.

– Nu vet jag vad det innebär och har sett så många människor som har blivit hjälpta av det.

Finns det några vetenskapliga studier som stöder att healing fungerar?

– Inga som jag känner till.

Beröringen, däremot, är bevisat bra för att den sätter igång blod-cirkulation, skapar harmoni och lugn.

Det sista kan jag i alla fall skriva under på. Jag lämnar Roberts healingcenter pigg och utvilad, även om nacken är lika stel som vanligt. Att jag håller den lite extra rakt beror nog snarare på det där med kvinnligheten.

Nyfiken? Så funkar healing

Betyg

Sara Milstead