10 steg mot större lycka

Experter ska göra staden Slough lyckligare

HÄLSA

Vill du bli lycklig? Prova att plantera och sköta om en blomma eller att hälsa på minst en främling varje dag.

Enligt brittiska experter kommer detta att göra dig lyckligare – och de tänker bevisa det i en tv-serie.

Foto: BBC
Kan bli lyckligare? Ricky Gervais spelade David Brent, kontorschefen i ”The Office”, som kanske inte spred så mycket lycka över staden Slough. Men nu ska tio lyckoexperter göra stan gladare.

Det är brittiska BBC som i en programserie dragit igång det ambitiösa projektet att höja graden av lycka hos befolkningen i en genomsnittlig brittisk stad. Tanken är att sex specialister – bland annat en psykoterapeut, en doktor i filosofi och en expert på arbetsklimat – ska arbeta med 50 frivilliga, och att dessa 50 sedan kommer att sprida sina nyfunna insikter om lycka omkring sig, likt ringar på vattnet.

Uppryckning av Slough

Staden som har valts ut är Slough. Slough har blivit berömt som den stad där tv-serien ”The Office” utspelade sig, och framstod i den serien kanske inte som en plats där lyckan gror. Men nu ska det alltså ske en allmän uppryckning.

– Vi kommer att börja förändra det psykologiska klimatet i Slough, säger en trosviss Richard Stevens, psykolog, till BBC News.

Utmaningar

Projektet/tv-serien pågår under tre månader, och lyckonivån hos de 50 frivilliga kommer att mätas före, under och efter experimentet. Forskarna har tagit fram ett tio-punktsprogram för hur lyckan ska öka, baserat på befintlig kunskap och forskning. Dessutom kommer de frivilliga att ställas inför diverse utmaningar för att sprida lyckan – som att dansa i ett snabbköp, delta i så kallad kyrkogårdsterapi eller att krama ett träd.

Serien, som heter ”Making Slough happy”, började sändas i Storbritannien denna vecka.

10 steg – så höjer du din lyckonivå

Detta är det tio-punktsprogram som de brittiska experterna har tagit fram till tv-serien ”Making Slough happy”.

Anna Andersson