Susanne vägrade vara sjuk - fick MS

”Jag krafsade bort mina vattkoppor för att kunna jobba”

HÄLSA

För Susanne var jobbet det viktigaste i livet. Mer än en veckas semester på sommaren har hon aldrig unnat sig och var barnen sjuka gjorde hon allt i sin makt för att hitta en barnvakt. På jobbet var hon oumbärlig – trodde hon.

Foto: Magnus Torle
För engagerad Efter 24 års slit utan en enda sjukdag drabbades Susanne Emanuelsson av MS. I dag är hon sjukskriven och försäkringskassan har rekommenderat henne att satsa på ett ”tråkigt” jobb.

– Så här i efterhand inser jag att jag i närmare 25 års tid varit en fullkomlig idiot, säger Susanne Emanuelsson, 44. Jag har aldrig varit hemma för feber eller förkylning. I stället har jag levt på tabletter. En gång gick jag till jobbet med lunginflammation och var så trött så jag var tvungen att lägga mig och vila på lunchen.

– Jag har till och med krafsat bort vattkoppor från pannan så jag skulle kunna gå till jobbet, säger Susanne med ett skratt.

Kunde inte röra handen

I 24 år var Susanne anställd som löneadministratör på Findus i Bjuv utanför Helsingborg. Men åren av förnekande av kroppens behov av vila satte långsamt sina spår.

– Jag började få en massa knepiga symptom som dubbelseende, yrsel och sluddrande tal. Många dagar mådde jag riktigt dåligt men fortsatte ändå att arbeta. Efter en särskilt intensiv jobbperiod surrade det med jämna mellanrum till i huvudet och jag kunde inte röra högerhanden.

Drabbades av MS

Till sist fick Susanne diagnosen MS vilket borde ha fått varningsklockorna att ringa.

– Jag borde definitivt ha tagit det lugnare men nej, jag gick på som vanligt och levde på Panodil. Till sist gick det inte längre, jag gick ordentligt in i väggen. Jag kom hem en dag och bara bröt ihop, berättar Susanne.

Trots sina insatser blev hon uppsagd från Findus. När personalstyrkan skulle minskas var hon med sina 24 år i företaget ändå den som var sist anställd på avdelningen.

– Varslet om uppsägning kom faktiskt som en lättnad. Jag var så rädd för att bli sjuk igen och inte orka. Nu har jag chans att göra en ny start i livet.

En viss bitterhet kan Susanne dock känna när hon tänker tillbaka på åren där hon gett allt, absolut allt, i jobbet och där belöningen blev avsked på vitt papper och en minst sagt vacklande hälsa.

I dag är Susanne sjukskriven och har precis börjat med arbetsträning. Försäkringskassan har rekommenderat henne att satsa på ett ”tråkigt” jobb där hon inte riskerar att bli så engagerad.

– En sak har jag i alla fall lärt mig och det är att jag aldrig mer kommer att tro att mitt arbete betyder mer än min hälsa, säger hon.

Läs mer:

Kristina Erkenborn