Visst jobbar vi på – fast vi är sjuka

Läs vad läsarna berättar

HÄLSA

Marianne: ”Dags att böja tänka”

”Jag är en typisk workoholic. Sjukskrivning finns inte i min vokabulär. Jag älskar mitt jobb men när jag kommer hem på kvällarna är jag helt slut. Ofta säger jag till mig själv att mår jag så här dåligt i morgon så blir jag hemma. Men varje morgon sitter man på sin plats på kontoret. Den onda cirkeln har lett till övervikt och diabetes typ 2. Jag har gett allt men nu är den berömda väggen nära. Det är dags att börja tänka, jag har bara ett liv.”

Marie: ”Det finns ju alltid Panodil”

”Sjuk? Det blir jag aldrig ... Eller sanningen är att allting går så länge det finns Panodil i närheten. Jag har alltid gått till jobbet med feber och ont i halsen och fast jag inte haft någon röst. Sen brukar jag försöka kurera mig på min lediga tid så att jag kan gå dit igen. Jag trivs på jobbet och har inte råd att vara hemma.”

Karin: ”Jag har inte råd att vara hemma”

”För min del handlar det inte om att jag inte inser att jag är sjuk eller att jag tror att jag är oumbärlig på jobbet, däremot förlorar jag för mycket pengar på att vara sjukskriven. Jag har helt enkelt inte råd. Som ensamstående mamma är marginalerna så små att en karensdag och ett par tre dagars sjukskrivning är en katastrof.”

Eric: ”I dag vågar ingen vara sjuk”

”Jag jobbar som säljare och har en förmåga att inte känna efter när jag är sjuk. Anledningen är att jag jobbar mot provision. I yrken där man ser resultaten så tydligt som vid försäljning blir det ofta att folk jobbar mer och mer. Jag går in på jobbet på lediga dagar och gör extra saker utan betalning för att kunna visa bättre resultat. Ingen vågar vara sjuk i dagens jobbklimat. Vill man sträva uppåt måste man prioritera bort vissa saker – som att vara sjuk.”

Läs mer: