”Jag blev beroende av min mobil”

Hanna hade mobilen på dygnet runt

Foto: PER GROTH
Mobilstress Hanna Bäckman skickade massvis med sms och hade mobilen ständigt påslagen. När hunden Odysseus tuggade sönder telefonen insåg hon att hon hade varit mobilberoende.
HÄLSA

Väninnans hund tuggade sönder Hannas mobiltelefon.

Tre veckor efteråt hade hon ännu inte skaffat någon ny.

- Det är en befrielse. Min huvudvärk, stress och mitt dåliga humör försvann med mobilen, säger hon.

Under tonåren använde Hanna Bäckman, 21, mobilen till roliga samtal med kompisar om skvaller och fester. Men de senaste åren var den påkopplad dygnet runt och med henne överallt.

Hon blev helt beroende av mobil och filofax som hjälp.

Mobilen blev oumbärlig

Hanna har haft mycket omkring sig. Hon både pluggar och jobbar. Mobilen blev oumbärlig.

- Jag kunde inte stänga av den ifall en arbetsgivare skulle ringa tidigt på morgonen, eller om något viktigt skulle hända. Jag pratade i mobilen minst tre timmar och skickade många sms varje dag. Om jag inte pratat tillräckligt mycket kändes det som om något saknades.

- Jag har också legat vaken länge på nätterna och bläddrat i telefonboken för att se om jag glömt kontakta någon inför morgondagen.

Till Hannas förskräckelse försvann så en dag "livet ur min lilla kära rosa trogna lur", som hon säger.

Hunden åt upp den

-Den stora schäfern Odysseus hade mycket roligt tills vi upptäckte det makabra fyndet sticka ut ur munnen. Jag hade alltså inte ens kunnat sätta mig ner på golvet för att klappa hunden utan att mobilen följde med!

Hanna tog det som ett tecken - att försöka klara sig utan mobilen.

Hon fann att mobilen snarare hade orsakat stress än varit till hjälp.

- Det har varit jätteskönt att slippa dessa hysteriska ringsignaler i tid och otid! Men det har känts konstigt för andra som försökt nå mig. Nu finns ju e-mail som man kan läsa när man har tid. Om jag skaffar en ny mobil igen så skulle jag bättre tänka efter hur jag använder den.

Läs mer:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson