Forskare: Dr Phil kan göra dig nojig

Ny bok varnar för stjärndoktorns TV-program

HÄLSA

Dr Phil kan göra dig nojig och få dig att hitta problem du inte visste att du hade.

Den varningen levererar professor Thomas Johansson i en ny bok.

– Det finns något nästan hysteriskt över att man ska jobba med allting, säger han.

Foto: TV4
Skadlig? Lyssna inte för mycket till Dr Phil – då riskerar du att skpa problem du inte visste att du hade, varnar svenske forskaren Thomas Johansson.

Varje dag kan tv-tittarna få nya råd av den varma, kloka och rättframma Dr Phil McGraw.

Han har lösningen på allt från relationsproblem till hur vi ska lyckas gå ner i vikt.

Många älskar honom och det är inte konstigt, menar Thomas Johansson, professor i socialpsykologi vid Göteborgs universitet. I dagarna kommer hans nya bok "Makeover-mani" ut.

– Han flörtar både med den värdekonservativa kristna högern och med de mer liberala som vill nå framgång i arbetslivet. Han vill nå så många som möjligt och det lyckas han verkligen med, säger Thomas Johansson, till aftonbladet.se.

Skapar problem

Han tror att många säkert kan få goda råd av Dr Phil, men samtidigt menar han att den kloke doktorn också kan skapa problem.

– Det finns något nästan hysteriskt över det här. Enligt Dr Phil ska man jobba med allting och göra upp listor för hur man ska handskas med problem som rör familjen, sina relationer och sig själv. Helst ska man skapa någon förändring varje dag. Man får egentligen aldrig vila.

Om jag skulle följa honom varje dag skulle jag bli lite nojig till slut.

– Det kan leda till att människor börjar tänka för mycket på sina problem och blir allt för granskande och missnöjda med sitt liv. Det riskerar att väcka problem som man inte visste att man hade.

Avråder inte

Men Thomas Johansson vill inte helt avråda från att titta på Dr Phils program. Phil McGraw bygger ju sin terapi på den kognitiva beteendevetenskap som är på frammarsch i Sverige. En terpiform som går ut på att ändra på sitt eget sätt att tänka och handla.

– Visst kan man få lite knep och knåp av att se på hans program. Att göra en lista på fem saker som man ska ta tag i - det kan ju lätta rätt mycket.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM