Ont i själen? Sätt på ett plåster!

Nu lanseras depressionsplåstret i USA

HÄLSA

Vi har redan nikotinplåster och p-plåster.

Nu kommer det senaste: depressionsplåstret.

Plåstret, som kan användas vid behandling av svår depression, har enligt nyhetsbyrån AP nyligen godkänts av FDA, den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket.

– Innehållet i plåstret, selegilin, är inte något nytt. Det kommer bara i en annan form, säger Steinar Madsen vid norska Läkemedelsverket till mozon.no.

Har använts mot Parkinsons

Selegilin i tablettform används i dag vid behandling av Parkinsonspatienter. Om det kombineras med vissa matvaror och drycker kan det medföra allvarliga biverkningar, bland annat plötsligt förhöjt blodtryck.

Det plåster som nu lanseras har en lägre halt av selegilin, men användaren kommer ändå att få passa sig för en lång rad olika livsmedel. Används plåstret på fel sätt – exempelvis av barn och unga – kan det enligt AP också medföra en ökad risk för självmordstankar.

Inte till Sverige

Enligt mozon.no lär det dock dröja innan plåstret når den skandinaviska marknaden – om det alls sker. Anne Wästgård, kommunikationschef för läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb i Skandinavien, uppger att det inte finns några sådana planer för närvarande.

Läs fler artiklar om psyke & stress:

Annica Lundbäck