Busschauffören Tom: Nu orkar jag bry mig om andra

Yogan fick honom att sluta röka

HÄLSA

Tom Ellisson från Billdal utanför Göteborg rökte, hade högt blodtryck och älskade mat med grädde och smör. Att börja med yoga och meditation har betytt mycket för hans hälsa.

Foto: Henrik Brunnsgård
Tar paus Busschauffören Tom Elisson passar på att meditera och yoga när han har tid.

- Jag är gladare, äter nyttigare, har slutat röka och har mer ork att bry mig om mina medmänniskor, berättar Tom.

När Tom Ellisson var i tjugoårsåldern arbetade han som säljare och passionerna stavades snabba bilar och fransk mat med mycket grädde och smör.

Levde ett hektiskt liv

Han levde ett hektiskt liv utan att reflektera särskilt mycket över livets mening. Hans långa arbetsdagar under många år resulterade bland annat i en skilsmässa. Åren gick och det hektiska livet satte sina spår i kropp och själ.

Men för sex år sedan kände Tom att "nu får det vara nog". Han började träna yoga och göra meditationsövningar flera gånger i veckan. Övningarna fick honom att börja lyssna på sin kropp och hur den mådde.

Med tiden blev han bättre på att tolka kroppens signaler: "Är det verkligen cigaretter jag är sugen på, det kanske är sömn eller närhet jag behöver?"

I dag börjar Tom varje dag med att göra fem solhälsningar (en rad yogarörelser som stäcker ut kroppen och lugnar sinnet). Han märkte redan efter några månader att han mådde bättre av den nya livsstilen och i dag, sex år senare, kan han berätta om flera stora förändringar.

Är mer harmonisk

- Jag känner mig mer harmonisk och lycklig. Jag är lugnare på jobbet, snällare mot mina medmänniskor, har gått ned i vikt, slutat röka och presterar bättre i sängen, men det får du väl fråga min fru om, säger Tom med ett skratt.

"Jag har slutat röka"

Toms tips för att börja yoga

Läs mer:

Ulrika Nybäck

ARTIKELN HANDLAR OM