Yogasugen? Så kommer du igång

Hitta tekniken som passar just dig

HÄLSA

Meditation, det var väl något som rökande hippies ägnade sig åt på det glada 1970-talet? Nej, nu är det hög tid att tvätta bort flumstämpeln från meditationen.

När våra liv snurrar i ett vansinnigt tempo kan vi verkligen behöva en oas av lugn och reflektion. Prova och döm själv!

Meditation innebär att stilla begrunda. För den som mediterat en längre tid blir det ett sätt att djupt försjunka i sig själv och att rensa huvudet från det brus av tankar som ofta surrar där. Det finns olika typer av meditation, vi rekommenderar att du prövar dig fram till vad som passar dig själv bäst.

Kinhin är en zenbuddistisk meditationsteknik där utövaren går och mediterar samtidigt. Koncentrationen läggs på stegen och hur kroppen känns under promenaden.

Upprepar ljud eller ord

Mantrameditation innebär att utövaren upprepar ett ljud, ett ord eller en mening. Ett vanligt mantra är ljudet OM (uttalas "aaaa - ooooo - mmm"). Chanting är granne med mantrat och innehåller ljud och ord som ljudas och sjungs fram.

Andra sätt att meditera är genom visualisering, att föreställa sig en bild, en färg eller ett scenario. Vissa tycker att det är enklare att fokusera på ett objekt (välj vad du vill, men något som får din kropp och hjärna att koppla av).

Här kan du lära dig mer:

Läs mer:

Ulrika Nybäck

ARTIKELN HANDLAR OM