Skratta bort vårdeppen

Irene, 40, testade skratterapi

Foto: Börje Thuresson
Glad av garv Skratterapin får irene Pogacar att känna sig bättre till mods.
HÄLSA

Första gången fejkade hon i 25 minuter. Men efteråt uppfylldes hennes kropp av en härligt skön och avslappnad känsla.

Skratterapi hjälper Irene Pogacar, 40, att må bättre.

För ett par år sedan gick hennes humör ner på lågvarv. Hon kände sig spänd. Nere. Irene Pogacar började leta efter en enkel aktivitet som kunde få henne att må bättre. Utan förbindelser. Utan krav. Krav hade hon redan så det stod henne upp i halsen.

Hon hittade skratterapi på drop in.

Att skratta ut på beställning en halvtimme i veckan har lett henne närmare till ett hjärtligt skratt i vardagen. Även när livet inte är pur eufori och raketer.

– Jag har lärt mig att skratta utan att vara lycklig, förklarar hon.

Tillåta sig att skratta

Irene har insett hur viktigt det är att tillåta sig att skratta. Åt sig själv. Åt tokiga situationer. Och att inte ta sig själv på så stort allvar. Skratt river murar.

Hon berättar att vi för 50 år sedan skrattade 18 minuter om dagen. I?dag blir det bara sex minuter för oss var. Vuxenvärlden är stel och ser med klandrande ögon på mungipor som viker av uppåt.

– Jag hör många som längtar efter att få skratta, precis som de gjorde som unga, men de finner inget i livet att skratta åt, berättar Irene.

Det har blivit något Irene funderar mycket på. Lyckan i att locka andra till ett leende öppnar en ny värld.

– Bjussa på dig själv! Skämta med någon på bussen, det sätter guldkant på dagen.

Bra för kroppen

Förutom att skrattet frigör endorfiner, kroppens eget ”glädjeämne”, motionerar det mag- och ansiktsmusklerna och ger massage åt de inre organen.

Samtidigt ger det en paus åt tanken. När vi skrattar finns det inte utrymme att älta problem. Hjärnan nollställs.

Förr när Irene gick på bio satt skrattet så långt inne att roliga scener fick henne att fnissa långt efter att sluttexten rullat. Skratterapin har lättat på självbehärskningens strypband. Nu kan hon garva så våldsamt framför tv:n att hon nästan trillar ur soffan.

Skratta mer mot stressen

Läs mer:

Ulrika Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM