Anneli är rädd för hårstrån

”Ibland drömmer jag att hela munnen är full av dem”

HÄLSA

Anneli Svahn, 42 från Kristinehamn går inte gärna på offentliga toaletter eller i närheten av hallonbuskar.

– Jag är rädd för vårtbitare och för hårstrån. På allmänna toaletter ligger det ofta något hårstå på golvet eller i handfatet. Och vårtbitare tycker ju om hallonbuskar.

Foto: Öyvind Lund
Rädd Anneli är rädd för vårtbitare och undviker därför att gå i närheten av hallonbuskar.

Anneli berättar att vårtbitare och hårstrån har skrämt henne så länge hon kan minnas.

– Ibland drömmer jag att hela munnen är full med hårstrån och då får jag panik.

”Jag börjar skrika”

Fobin mot vårtbitare tror hon är ett arv från hennes mamma.

– Både jag, min syster och mamma är rädda för vårtbitare. Varför vet jag inte. Man kan ju tycka att det är lite märkligt. Vårtbitare är ju inte så vanliga och säkert heller inte farliga. Men jag har hakat upp mig på deras utseende. Jag tycker att de ser ut som utomjordningar.

Sensommaren och hösten tycker hon är särskilt svår, det är då vårtbitarna har sin högsäsong och blir mer synliga ute i naturen.

– Om jag ser en vårtbitare börjar jag skrika och springer därifrån. Jag får för mig att de ser att jag är rädd och vill hoppa på mig, säger Anneli.

För några år sedan fick hon barnboken ”Titta på vårtbitaren” från sin mamma, kanske mest på skoj, men inte ens den tycker Anneli om att titta i. Bilderna är för skräckinjagande, menar hon.

När det gäller fobin mot hårstrån, säger Anneli att hon inte har något problem med hårtussar eller hår som sitter där det ska. Till frisören går hon utan bekymmer – men ett enstaka hårstrå får henne att frysa och må illa.

Skräckfyllda minnen

Ett par gånger har hon fått ett hårstrå i maten och en gång råkade hon lägga sig i en sovsäck som var full med hårstrån.

De situationerna minns hon med skräck.

– Jag flög upp ur sovsäcken och bara skrek. Så himla äckligt!

Men för det mesta kan Anneli hantera sina fobier genom att undvika miljöer där det kan finnas vårtbitare och hårstrån.

Läs mer:

Är du rädd för getingar, svampar eller höga höjder? Då är du inte ensam. Mer än var tionde svensk lider av fobi. Aftonbladet har pratat med två av dem.

Åsa Passanisi