180 000 svenskar har Beckhams sjukdom

Kan få hjälp av medicin eller terapi

HÄLSA

Att kolla spisplattorna en extra gång är normalt och ganska vanligt.

Att kolla dem tiotals och hundratals gånger är sjukligt - men förhållandevis vanligt det också.

Mellan 1,5 och 2 procent av alla människor har David Beckhams sjukdom – Obsessive Compulsive Disorder, som på svenska benämns tvångssyndrom. I Sverige innebär det mellan 180 000 och 200 000 drabbade.

- Många av dem lever som långtidssjukskrivna eller förtidspensionärer. OCD-drabbade är en stor och ofta dold grupp bland de som inte klarar att arbeta, säger Lars Ekvall på Svenska OCD-förbundet Ananke till aftonbladet.se.

Sjukdomsanlagen tros vara ärftliga

De som lider av OCD har tvångstankar och begår tvångshandlingar. Sjukdomsorsakerna är inte helt kartlagda. men det finns forskning som tyder på att anlagen är ärftliga. När sjukdomen bryter ut slutar signalsubstanser i hjärnan att överföra information mellan hjärncellerna på rätt sätt. Symptomen som uppstår brukar delas in i tre huvudgrupper: Tvättvång, kontrolltvång och tvångstankar.

Tvättvång innebär överdriven renlighet och olika grader av skräck för sjukdomar och smuts.

- De drabbade kan tillbringa timmar i duschen och är det riktigt illa kommer de inte utanför dörren innan det är dags att lägga sig igen, säger Lars Ekvall.

Kontrolltvång innebär problem liknande David Beckhams. De drabbade kan få ett sjukligt ordningsbegär och många får svårt att lita på sina sinnen. Fast att de i grunden vet att de stängt av spisen och låst dörren så måste de kontrollera det om och om igen.

Frisk med antidepressiv medicin

- Jag kunde inte somna om jag inte visste att det inte låg några sladdar mot elementen. Jag kollade hur många gånger som helst för jag var så rädd att det skulle börja brinna, säger Lars Ekvall - som själv lidit av OCD men blivit frisk med hjälp av psykofarmaka.

- Många kan bli det, men långt ifrån alla blir hjälpta. Många vågar inte ens prova medicinering. Skräck för preparat som ska påverka psyket kan höra till sjukdomen, säger han.

Sådan skräck faller under kategorin tvångstankar - som ofta ger skuld och ångest. De drabbade kan vara rädda för att de ska skada sina barn eller andra människor.

- En del får för sig att de har kört över folk med bilen och måste vända för att kolla att det verkligen inte ligger någon död i diket. Andra kan få för sig att de har haft sex med främmande människor på bussen, säger Lars Ekvall.

Vill kompenserna skuldkänslor

Det är också vanligt att de drabbade försöker kompensera tvångstankar när de ger dem skuldkänslor.

- Tänker man att någon blivit tjock så kan man få ångest över det - och sätta i system att man måste tänka att den personen är smal och vacker tre gånger - för annars kommer ens elaka tanke leda till något hemskt. Att ens föräldrar blir sjuka eller något liknande, säger Lars Ekvall.

För de OCD-sjuka som inte blir hjälpta av psykofarmaka finns kognitiv beteendeterapi, som lär ut nytt beteende. Patienten får lista ett antal saker som framkallar tvånssyndromen och sedan börja med det som känns minst jobbigt.

- Jag som hade renlighetstvång fick till exempel först lära mig att ta i blomjord utan att tvätta mig efteråt. Det lärde jag mig och nu skulle jag till och med kunna trampa i hundskit utan att drabbas av tvång. Jag skulle tycka att det var äckligt som alla andra, men jag skulle kunna hantera det, säger Lars Ekvall.

Sjukdomen är ett handikapp

Läs också:

Karin Henriksson