”Bloggen hjälper mig förstå mig själv”

Sofie har kommit ut som gay

HÄLSA

Sofie startade sin blogg som ett självhjälpprojekt.

– Jag har nyligen kommit ut som flata, och använder bloggen för att förstå mig själv bättre.

Sofie har alltid skrivit mycket – för att sortera tankarna.

Men bloggen är ny.

Den startade hon dagen efter hon träffade sin första kvinna.

– Allt föll på plats när jag träffade henne. Plötsligt förstod jag varför jag känt mig förvirrad i så många år och varför mina relationer med män varit så knepiga.

Viktig resa

Sofie ville berätta. På en gång.

Så det blev en blogg.

– Jag håller ju precis på att lära känna mitt nya jag. Det är en viktig resa och bloggen blir ett sätt för mig och andra att följa den.

Många i Sofies närhet har fått ny förståelse för henne – tack vare att hon bloggar.

– Jag skickade i väg länken till mina vänner, jag tänkte att det får blir som det blir (skratt).

Och hon har blivit positivt överraskad.

Ut ur garderoben

Både bekanta och okända hör av sig och tycker att hon är modig som vågar ta steget ut ur garderoben och stå för det.

– Men alla vet inte än..., det finns några jag inte berättat för, men det kommer och då skriver jag om det också.

Allmänheten inspirerar

Sofie tycker att bloggandet ger henne självinsikt och intresset från allmänheten inspirerar henne att fortsätta.

– Folk vill veta hur det går, hur jag mår och vad jag gör. Det är jättehäftigt.

Genom bloggen har hon kommit i kontakt med andra tjejer i samma situation.

– Det är bra, vi kan hjälpa och stötta varandra. Att jag är gay innebär en helt ny livssituation, och jag lär mig varje dag.

Sofies nästa viktiga steg är att på allvar försöka ta sig in i gaykulturen. Hon bor på en liten ort och alla hennes vänner är hetero.

– Det är en stor omställning för mig. På bloggen resonerar jag ofta över vad av mitt ”gamla” jag som är viktigt för mig att behålla. Det är inte helt lätt att veta.

Sofie skrattar och fortsätter:

– Men tillbaks in i heterogarderoben går jag aldrig. Där har jag varit och det är inget för mig.

FAKTA

Utdrag ur Sofies blogg

Dagens fundering, vad är homosexualitet? Och vad är det för mig? Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder det ”sexualdrift riktad mot samma kön”. Vad fan tänker jag, är det så enkelt? Då borde ju den här komma ut processen gå som en dans om det jag är kan förklaras i 5 ord?!

Men att beskriva mig, andra homosar och hur vi ”väljer” att leva på 5 ord känns lite grått, för visst är det mer än så hörrni? Och definitivt mer än en ”sexualdrift”, så mycket mer, men då också mer komplicerat. För mig så definieras min egna homosexualitet framförallt med ordet känsla. Jag vet inte hur många gånger jag och mina kompisar satt på fik och de berättade om den fantastiska känsla de kände för sina pojkvänner, jag satt där som ett fån och tänkte – Vad i hela friden pratar dom om, vilken känsla? Och när sen samtalet gick över till att diskutera sex och hur bra det var, så blev jag ännu mer ett fån, ett äcklat sådant dessutom.

Det är denna känsla som de pratat om som jag strävat efter och det är den jag funnit hos samma kön. Stunden när jag fann den, den var på inga sätt himlastormande med blixtar och dunder, utan den uttryckte sig mer i mina tankar som - Jaaaha, det var såhär det skulle vara! Varför har jag aldrig fattat det tidigare? Det var bara så naturligt och rätt. Äntligen fattade jag vad kompisarna menade, jag är inte längre ett fån.

Så homosexualitetens kärna för mig är denna känsla, och just nu, såhär i början, är det lite svårt att leva homo själv. Mycket vill ha mer har jag hört. Betyder det att jag inte pallar trycket och vill krypa tillbaka in i den mörka heterogarderoben? HELL NO!

Kommentar: Detta kommer att gå bra. Det känner jag då jag läser. Kram och lycka till. Älskar verkligen att läsa din ärliga och modiga blogg, som påverkar mer än du anar. Tack för samarbete till utveckling!

/Cattis

Bloggen som terapi

Det är gratis och man behöver inte beställa tid. Aftonbladet har träffat två kvinnor som får självinsikt och stöd i cyberspace.