Petra svarar

på dina skönhetsfrågor

HÄLSA
Kropp & Hälsas skönhetsredaktör Petra Weiss

Hej! Varje sommar får jag fula mörka fläckar i pannan och på kinderna – ibland till och med på läpparna! Varför får jag det och vad kan jag göra åt det? Som det är nu känner jag mig så ofräsch hela tiden.

Ann-Charlotte

PETRA SVARAR: Det låter som om du får pigmentfläckar av solen – något som kan bero på att du tidigare bränt dig eller att det är melasma, som är hormonellt betingat. Äter du p-piller? Även graviditet kan ge fläckar om man vistas oskyddad i solen. Det kan också vara så illa att du bränt dig i solen för tio år sedan – och först nu syns det i form av fula fläckar.

Det du kan göra nu är att ha ett riktigt högt solskydd i ansiktet när du går ut och smörj inte ut det för noga utan låt det ligga ganska tjockt på de områden där du får fläckar. Undvik att sitta direkt i solen. I höst när huden bleknat kan du gå till en mottagning där de specialiserat sig på laserbehandlingar och fråga vilken metod som skulle vara bäst för dig. Nästan alla fläckar går att ta bort, men det krävs några behandlingar och du måste alltid vara försiktig i solen framöver och bära högt solskydd. Lycka till!

Vill du ställa din fråga till skönhetsredaktören? Mejla till [email protected]