Petra svarar

på dina skönhetsfrågor

HÄLSA
Kropp & Hälsas skönhetsredaktör Petra Weiss

Hej Petra! Jag tycker det är jättejobbigt med sommar eftersom det betyder tunnare och mindre kläder. Jag har nämligen fullt med fula hudbristningar på ben och rumpa och vet inte vad jag ska göra för att bli av med dem. Finns det någon metod som fungerar egentligen?

LISA

PETRA SVARAR: Hej Lisa! Hudbritsningar eller stretchmarks, eller strier som det också kallas, är något som väldigt många kvinnor har och bildas när bindväven utsätts för övertänjning, till exempel när man växer eller vid graviditet.

Huden ”spricker” kan man säga och ger fula ärr. Med åren bleknar de och är inte lika ilsket röda, men någon supermetod att ta bort dem helt finns dessvärre inte. Försök har gjorts med vissa lasermetoder, som Fraxel och Fractional. Det har gett vissa goda resultat men är väldigt kostsamt och kräver många behandlingar.

Testa att smörja benen med brun utan sol i sommar, då syns hudbristningarna mindre och var försiktig med att sola för mycket, det tunnar ut huden ytterligare och kan förvärra bristningarnas utseende.

Vill du ställa din fråga till skönhetsredaktören? Mejla till pet[email protected]