Kolsyra – nya skönhetsundret

HÄLSA

Trött på kråksparkarna?

Testa lite kolsyra.

Men inte i drinken – du ska injicera bubblorna istället.

Foto: thinkstock

Ämnet som ger läsken de poppande sprudlande bubblorna är senaste vapnet i skönhetskampen.

Kolsyran injiceras precis under huden, där det enligt forskarna vid universitetet i Siena, Italien, ska klara av allt från att släta ut huden och ta bort mörka ringar under ögonen till att smälta fett, ta bort hudbristningar och tighta till låren.

Boostar blodet

Klinikerna tar mellan 1200-1800 kronor per behandling men upp till ett dussin behövs för att få bort de djupaste rynkorna och hudbristningarna eller hängande hud.

Kolsyran kickar igång blodådrorna, boostar blodcirkulationen och syreupptagningen och ger hudcellernas nybildning extra näring. Riktigt djupa injektioner kan döda fettcellerna och fungera som en fettsugning, enligt forskarna.

Bra för hårväxt

Men det finns ingen hejd på kolsyrans kosmetiska fördelar.

Även skalliga ska ha nytta av det eftersom den öppnar stängda porer och ger hårsäckarna en chans att växa tillbaka. Det har använts i Frankrike sedan 1930-talet för att behandla patienter med dålig blodcirkulation, förkalkade ådror och hjärtproblem.

Bra mot celluliter

I studien vid universitetet i Siena fick 48 kvinnor sex behandlingar under tre veckor. I snitt tappade de två centimeter runt låren, en centimeter vid knäna och tre centimeter runt magen. Deras hud blev också tjockare och celluliterna minskade.

– Det här är en snabb, smärtfri och ett mer naturligt alternativ till fillers och botox, säger Sabine Zenker, läkare vid universitet och en av de som var först med behandlingarna till Daily Mail.

Försiktighet

Vissa läkare anser att försiktighet bör iakttas hos patienter med astma eller andra andningssvårigheter och på British Association of Aesthetic Plastic Surgeons rekommenderas att fler studier görs för att se effekterna på lång sikt.