Feströkning – en fälla för kvinnor

Några få cigaretter om dagen fördubblar risken för hjärtinfarkt

HÄLSA

STOCKHOLM

Att bara röka några cigaretter om dagen är skadligt för hjärtat. Till och med att bara röka vid festliga tillfällen är ohälsosamt, visar en dansk hjärtstudie av 12 000 män och kvinnor.

Särskilt för kvinnor är rökning skadligt, skriver Svenska Dagbladet. Det beror på att könshormonet östrogen, vilket anses ha skyddande effekt på hjärta och kärl, omsätts fortare bland rökare.

Redan tre-fem cigaretter om dagen fördubblar kvinnors risk för hjärtinfarkt jämfört med att de inte röker alls. Bland männen fördubblas risken med sex-nio cigaretter om dagen.

Slutsatsen av studien är att det är dags att tänka om även om man minskat sin rökning kraftigt. Det gäller också dem som egentligen slutat röka och bara tänder en cigarett vid festliga tillfällen.

- Många resonerar att de röker tio cigaretter om dagen och att det måste vara värre att röka 20. Det är ett mänskligt försvarsmönster, säger överläkare och tobaksforskaren på Karolinska sjukhuset i Solna Gunilla Bolinder.

- Man måste sluta röka helt.

Hon förklarar att det inte krävs mycket rökning för att en kvinnans blodplättar ska klumpa ihop sig med ökad risk för blodpropp och infarkt. Hur länge man rökt är också betydelsefullt för hälsan. De som börjar som 12-åringar riskerar cancer i 30-årsåldern.

Bolinder framhåller också att det är svårare att bli med barn för en "sönderrökt 35-åring". Rökningen minskar ägganlagen och även fostrets framtida fertilitet minskar. Den rökande mamman får sämre möjlighet att bli mormor.

För dig som vill sluta röka

TT