Barn kan bli rökare efter bara ett bloss

HÄLSA

Barn blir beroende av cigaretter mycket snabbare än vuxna. Enligt en ny amerikansk studie kan det ibland räcka med enbart ett bloss.

Foto: ap
Barn tar efter vuxna när det gäller rökning.

Forskare i USA har kommit fram till att tonåringar är mer känsliga för nikotinets beroendeframkallande effekter än vuxna. Anledningen är att deras hjärnor fortfarande håller på att utvecklas.

332 barn som hade provat att röka, vissa av dem bara en gång, var med i undersökningen som utfördes av University of Massachusetts Medical School. Av dem visade 40 procent symptom på beroende. Av de som hade dragit halsbloss var siffran över 50 procent.

Förut trodde man att bara de som rökte mer än tio cigaretter om dagen var i farozonen. Men Dr Joseph DiFranza, ledare för studien, är av en annan åsikt.

– Vissa av barnen blev bereonde efter bara ett par dagar, säger han till BBC News.

Flickor mer beroende än pojkar

Forskarna följde 12- och 13-åringarna i 30 månader. De upptäckte att flickorna blev beroende mycket lättare än pojkarna. För flickorna tog det i genomsnitt tre veckor från det att de började röka till att de var fast. Hälften av pojkarna var beroende efter sex månader.

Amanda Sandford, forskningsansvarig på Action on Smoking and Health säger att trots att nikotin är så beroendeframkallande har det hittills funnits få undersökningar som visar hur det påverkar unga människor.

– Tonåringar underskattar den kraft nikotin har. Det kan bero på att tobak är lagligt och inte ses som lika farligt som illegala droger, säger hon.

Lotta Zachrisson