Passiv rökning farligare än man trott

Passiv rökning på jobbet dödar över tusen personer om året

HÄLSA

I Storbritannien dör sammanlagt över 1 000 personer varje år av passiv rökning på jobbet.

Det är tre gånger fler än de som dör av arbetsplatsolyckor.

– Hur många fler liv ska gå förlorade innan något görs? frågar Amanda Sandford, talesman för en brittisk anti-rökorganisation.

Organisationer mot rökning säger att England ligger långt efter andra länder när det gäller att erbjuda en rökfri miljö på jobbet. Runt tre miljoner engelsmän utsätts dagligen för passiv rökning, skriver BBCNews.

Enligt en undersökning av James Repace, som tidigare forskat om effekterna passiv rökning för Kaliforniens hälsomyndigheter, dör omkring 900 kontorsarbetare, 165 bararbetare och 145 fabriksarbetare varje år efter att ha utsatts för passiv rökning på arbetsplatsen.

– Den här undersökningen visar att tidigare forskning har underskattat antalet dödsfall som passiv rökning på jobb orsakat, säger James Repace.

Undersökningen ska presenteras nästa vecka på en konferens om effekterna av rökning på jobb. Deltagarna på konferensen hoppas få fram en lag mot rökning på jobbet.

– Regeringens misslyckande i att ta fram en fungerande lag för att sätta stopp för passiv rökning på jobbet är skandalös. Hur många fler liv ska gå förlorade innan något görs? säger Amanda Sandford, talesman för anti-rökorganisationen ASH, anti-smoking charity.

–En död orsakad av passiv rökning är oacceptabelt men över 1 000 om året är fruktansvärt och för varje dag som går innan en lag sätts i kraft har regeringen varje död på sitt samvete.

Peter Löwendahl-Nyrén