5 cigg är lika farligt som 20

Forskare: Det är inte lönt att dra ner

HÄLSA

Fem eller tjugo cigaretter om dagen.

Det spelar ingen roll.

Foto: PONTUS HÖÖK
SLUTA HELT Rökare blir inte friskare av att dra ner på cigaretterna. Enligt en undersökning är risken för cancer, hjärtinfarkt och kronisk bronkit lika stor oavsett om du röker fem eller tjugo cigaretter.

Risken för cancer, hjärtinfarkt och kronisk bronkit är lika stor oavsett om du röker fem eller tjugo cigaretter.

Det visar den första stora undersökningen som gjorts i världen på rökreducering och hälsovinster.

- Jag tror att många som har skurit ner drastiskt på rökandet trodde att det skulle ge effekt. Resultatet är nog svårt nedslående för dem, säger Nina Skavlan Gotfredsen, läkare på Bispbjerg Hospital i Köpenhamn och en av forskarna bakom resultatet.

Blev överraskade

Forskarna har följt 20 000 rökare under 15 till 20 år.

Alla skar ner på sin tobakskonsumtion. Några från 40 till 20. Andra från 20 till 5. I snitt reducerades antalet rökta cigaretter per dag med hälften. Faktorer som blodtryck och motion vägdes in.

Men rökarna blev inte friskare för det. Ett resultat som till och med förvånade forskarna själva.

- Vi blev överraskade. Vi trodde ändå att det skulle finnas några fördelar med att dra ner på rökandet, säger Nina Skavlan Gotfredsen.

En av orsakerna kan vara att testpersonerna i stället började röka på ett annat sätt. De drog fler och djupare bloss för att få ut samma effekt som tidigare.

Slutsatsen av den omfattande studien är tydlig. Vill du få bättre hälsa finns bara ett alternativ: sluta röka.

Ett tufft besked

- Det är ett tufft besked för rökarna. Men jag hoppas att folk blir glada över slutsatsen och inte tänker att de lika gärna kan fortsätta röka lika mycket, säger Lars Weinehall, läkare och docent i folkhälsovetenskap, Umeå universitet.

Han har själv forskat kring rökrelaterade sjukdomar och tycker att resultatet av den omfattande danska studien är både överraskande och glädjande.

- Nog hade jag trott att det skulle spela roll om man drar ner så mycket. Många har ju försökt hävda att det är en dosfråga. Men även fem cigaretter är ju en hel del att utsätta kroppen för, säger Lars Weinehall.

- Det här kan ju bli en uppmuntran för dem som har dragit ner att sluta helt och hållet.

Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM