– Efter 17 år blev jag rökfri

HÄLSA

Anna Christensen, 29, är efter tusentals cigaretter äntligen rökfri. Räddningen blev ett receptbelagt medel som tar bort röksuget.

Foto: Per Björn
Läkemedlet hjälpte. En antidepressiv medicin hjälpte Anna att sluta röka.

Anna Christensen, Stockholm, drog sitt första bloss redan som tolvåring. I omgångar har hon försökt lägga av med ovanan, men misslyckats lika många gånger. Suget har helt enkelt varit för starkt.

– I flera år har jag rökt 20–25 cigaretter per dag. Jag har verkligen varit en storrökare, berättar hon.

Anna har testat det mesta som finns att tillgå för att få bukt med nikotinbehovet: nikotinplåster, tuggummi, tvära avslut och motion. Men inget har fungerat, efter några dagar har hon stått där med cigaretten i näven igen.

– De gånger jag har försökt sluta har jag blivit röksugen och deppad. Det är ett fruktansvärt starkt sug.

Antidepressivt läkemedel

Men en dag tipsade Annas mamma henne om en ny tablett som skrivs ut på recept, Zyban, som stoppar suget när man vill sluta röka. Medicinen är egentligen ett antidepressivt läkemedel men för några år sedan upptäckte en psykolog att medlet även fungerade som ett rökavvänjningsmedel.

Efter ett läkarbesök skrev läkaren ut tabletterna. Anna började äta en tablett per dag i en vecka och därefter ökade hon dosen till två tabletter den andra veckan. Tillsammans med läkaren bestämdes ett datum när Anna skulle

ta sitt sista bloss, 15 dagar efter

det att hon tog den första tabletten.

– Det är viktigt att medicinen verkar innan man fimpar för gott och att man är motiverad och verkligen vill sluta.

Redan efter några dagar kände Anna att röksuget försvann, lusten efter nikotin var inte lika stark.

– Tabletterna tog udden av suget, det var en häftig känsla.

Biverkningarna med medlet är dock många. Kramper, illamående, sömnproblem, oro och smakförändringar är några av dem.

Rökfri i nio månader

– Jag kände till att det fanns många biverkningar men inget kan ju vara värre än rökning. Det jag upplevde var att jag fick svårt att sova och att jag mådde lite illa.

Anna åt hela kuren, i sju veckor. I dag har hon varit rökfri i nio månader. Något sug känner hon inte även om hon medger att vanan att leta efter en cigarett i jackfickan kommer mellan varven. Nu vill hon rekommendera andra att testa läkemedlet.

– Tack vare tabletterna har jag fått bättre hälsa, ekonomi och kondition. Men, säger hon, det är jätteviktigt att du samtidigt är motiverad och vill sluta. Annars fungerar det inte.

Malin Byström