Vaccin mot rökning ett steg närmare

Forskare: Kicken och suget försvinner

HÄLSA

Det första testerna av ett vaccin som kan hjälpa människor att sluta röka har varit lovande, uppger forskare. Vaccinet, som också hjälper mot kokainberoende, kan få suget att försvinna genom att stoppa drogerna från att stimulera hjärnans upplevelsecentrum.

Foto: Mats Strand
Många rökare har stora problem med att sluta.

Dr Campbell Brunce vid det brittiska företaget Xenova som tagit fram vaccinet, säger att det visat sig vara säkert och motståndskraftigt. Medlet får kroppens immunsystem att skapa antikroppar som binder nikotinet i en människas blodomlopp, och hindrar det från att färdas till hjärnan. På så sätt kan drogerna inte längre stimulera hjärnans belöningscentrum, där suget skapas.

Det kan ges till människor som har problem med att bli av med beroende av nikotin eller kokain. I teorin skulle vaccinet även kunna ges till barn för att förebygga beroende.

– Man kan ju föreställa sig att det skulle användas av tonårsföräldrar som vill skydda sina barn från att bli drogberoende. Det här handlar om etiska konsekvenser som vi måste ta hänsyn till, säger dr Bunce till BBC News online.

”Kicken försvinner”

Nu ska forskarna testa hur effektivt vaccinet är. Enligt dr Bunce ska man inte räkna med att röksuget försvinner med en gång. Vissa abstinenssymtom kommer också att finnas kvar, till exempel oro och depression. Men när vaccinet väl blir klart kan det hjälpa människor som slutar röka att aldrig mer få återfall.

– Förhoppningsvis gör antikropparna att kicken från cigaretten försvinner, och att man inte längre känner suget efter att tända en till.

Jenny Lindblom