Slutblossat på krogen

Om ett år är det förbjudet – facket jublar

Foto: gunnar seijbold
som i new york. Frida Åberg Cselenyi, till vänster på bilden, tycker förslaget på rökförbud är bra. – Men jag tycker det ska vara som i New York med särskilda rökbarer. Då kan man umgås med sina vänner, både rökare och ickerökare.
HÄLSA

Den 1 juni nästa år är det slutblossat på krogen.

Då införs rökförbud.

- Detta är en fråga vi borde ha ordnat för länge sedan, säger Birgitta Kihlberg, förbundsordförande för Hotell- och restauranganställda.

På onsdagen röstade riksdagen med stor majoritet igenom det nya förbudet. 245 röster var för, bara 45 var emot. Moderaterna och en och annan folkpartist var emot förbudet.

Riksdagens socialutskott sade tidigare ett rungande ja. Bara moderaterna var emot.

Stor framgång

Enligt förslaget tillåts särskilda rökrum, men där får ingen mat eller dryck serveras.

Och förbudet gäller restauranger, pubar och kaféer.

Birgitta Kihlberg ser rökförbudet som en framgång.

- Det är vi som kört det här från början. Även restauranganställda måste ha möjlighet attt arbeta i en miljö där man inte åsamkas den typ av sjukdomar som rökning förorsakar, säger hon.

Ni är inte rädda för en ekonomisk nedgång för branschen?

- Nej, inte alls. Folk kommer att gå ut ändå. Det finns väldigt många människor som inte tål rök och inte kan gå på restaurang i dag. Jag är helt övertygad om att de kommer att kompensera ett tillfälligt bortfall av rökare.

"Folk glömmer"

Men i New York blev det en rätt kraftig nedgång. Först nu är man nästan tillbaka på de besökssiffror som fanns innan förbudet infördes?

- Det har gjorts en del undersökningar. Och de visar inte på något bortfall. Efter en kort tid glömmer folk att man suttit och bolmat på krogen.

- Det är ju inga konstigheter att vi inte får röka på tunnelbanan eller på sjukhus.

Är det bra att införa ett rökförbud på krogen?

Leif-Åke Josefsson, Karin Klarström