"Ofarlig" cigarett påstås minska risken för cancer

Ny cigarett lanseras i Storbritannien - avfärdas av experter

HÄLSA

Speciell tobak och effektivare filter ska göra den nya cigaretten mindre farlig.

Fel, säger experterna.

- Det kanske är som att hoppa från 15:e våningen i stället för 20:e. Teoretiskt är risken mindre men man dör fortfarande, säger en brittisk professor.

Det är brittisk tobaksindustri som snart gör ett nytt försök att marknadsföra en cigarett som sägs vara ”nästan ofarlig”.

Lägre halt av tjära och andra cancerframkallande ämnen påstås minska risken för dödliga skador hos rökaren med 90 procent.

I en kontroversiell kampanj väntas den nya cigaretten marknadsföras under 2006, skriver brittiska The Times.

Tobaken är behandlad så att antalet cancerframkallande gifter minskar vid förbränning. Dessutom förses cigaretten med ett effektivare trestegsfilter.

Brittiska experter avfärdar påståendena om den nya ”ofarliga” produkten.

- Allt som handlar om att dra ner rök i lungorna är skadligt. De här nya cigaretterna kanske är som att hoppa från 15:e våningen i stället för 20:e men man dör fortfarande, säger John Britton, professor i epidemiologi vid universitetet i Nottingham.

Experterna pekar på att försöken med låg tjärhalt i cigaretter misslyckats ända sedan 1970-talet.

I praktiken rökte användarna fler cigaretter per dag och drog djupare halsbloss.

- Cigarettrök innehåller cirka 4000 olika kemikalier och de flesta är giftiga. Oavsett hur man behandlar tobaken eller filtren så finns de flesta kvar i röken, säger Deborah Arnott, chef organisationen ASH, en brittisk motsvarighet till svenska Visir.

Caroline Olsson