Slutrökt på balkongen

Finland vill införa tuffare lagar

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Ett sista bloss? I Finland kan det bli förbjudet att röka på balkongen. Lagförslaget möts av förvåning i Sverige. "Den eventuella nyttan står inte i proportion till de negativa reaktioner vi skulle få", säger Folkhälsoinstitutets chef Gunnar Ågren.
HÄLSA

I Finland förbereder regeringen en lag mot rökning på balkongen.

I Sverige möts förslaget med förvåning.

-Det är inte den vettigaste idén jag hört, säger Gunnar Ågren på Folkhälsoinstitutet.

Rökarna i Finland har all anledning att känna sig jagade.

Just nu förbereder social- och hälsovårdsdepartementet i Helsingfors en ny lag som kan innebära att rökning inte längre är tillåtet ens på den egna balkongen. Förbudet kan komma att träda i kraft om ett år.

I Sverige möts förslaget med förvåning.

Kampanj bättre

Enligt omsorgsminister Morgan Johansson (s) existerar det inte några liknande planer här. Inte ens Folkhälsoinstitutets chef Gunnar Ågren jublar när han hör det:

-Den eventuella nyttan med ett förbud står inte i proportion till de negativa reaktioner vi med säkerhet skulle få. Det är bättre att erbjuda människor rökavvänjning, säger han.

På branschorganisationen Fastighetsägarna anser man helt naturligt att det är bättre att hyresgäster röker på balkongen än inne i själva lägenheten.

Hos Hyresgästföre-ningen finns heller ingen iver att slå in på den finska vägen.

-Man kan faktiskt inte förbjuda allt, säger Peder Palmstierna på Hyresgästföreningen.

Välkomnar ny lag

Bara föreningen Visir, Vi som inte röker, är försiktigt positiv.

-Vi skulle välkomna en liknande lagändring i Sverige men inser att det inte kommer att ske, säger Bengt Rosengren, ordförande i Visir.

Olle Castelius