Nu har Anna nobbat 21 900 cigaretter

Nätkompisarna sporrade henne att sluta röka

HÄLSA

Efter 17 år som rökare var det dags. Anna Akpan skulle sluta röka – en gång för alla.

Foto: DANIEL PEDERSEN
”Det finns inga fördelar med cigaretter överhuvudtaget”, säger Anna Akpan, som lyckades sluta efter att ha varit storrökare i halva sitt liv. OBS! BILDEN ÄR ETT MONTAGE.

Trots att Anna Akpan bara är 31 år gammal hade hon rökt i 17 år innan hon fimpade för gott. När hon bestämde sig var det inte många som höjde på ögonbrynen. Slutat hade hon redan gjort ett antal gånger de senaste tio åren och vadslagningen om när hon skulle börja igen var genast i gång.

Men den här gången var Anna besluten att göra ett helhjärtat försök. Skälen var till övervägande delen hälsomässiga.

– Jag mådde inte bra. Jag hade huvudvärk och var allmänt trött på mig själv. Jag, som var en inbiten social rökare, hade också gift mig med en ickerökare och det var flera i min omgivning som inte rökte, berättar Anna.

Förberedde sig mentalt

Mentalt byggde hon upp sig själv i några veckor och sedan slutade hon, som rökt 20–40 Marlboro lights om dagen, rakt av.

– För mig funkade det inte att trappa ner antalet cigaretter, jag visste att jag skulle bli för röksugen.

Den som någon gång försökt sluta röka vet hur mycket omgivningens stöd betyder. Inte bara första och andra veckan som rökfri, utan månader framåt.

– Jag fick ganska lite support eftersom jag slutat så många gånger redan, säger Anna med ett skratt.

Hittade interaktiv sajt

Hon surfade runt på internet och hittade av en slump Cancerfondens interaktiva sluta-röka-sajt Pepp.

– Jag såg att andra slutade röka tillsammans, vilket var exakt vad jag behövde för jag kände mig så ensam. Jag började skriva dagbok där och på ett par dagar fick jag respons från en massa olika människor som peppade och delade med sig av tips. Det var som terapi för mig att vara aktiv där. Vi hade ingen experthjälp utan sporrade varandra.

– Det var så många som hade det jobbigt och genom att hjälpa andra så måste jag vara stark själv. Det blev ett slags positivt grupptryck. Vi var väldigt öppna mot varandra och till slut så kände jag att jag kan ju inte svika mina kompisar och börja röka igen.

Första dagarna som rökfri var enligt Anna värst.

– Vanans makt. Nikotinbehovet var starkt och kroppen fick panik. Sedan gick det bra en tid, men många får problem efter två, tre månader när nikotinet helt har lämnat kroppen, säger Anna.

Finns inget bra med att röka

Nu har det snart gått tre rökfria år och Anna Akpan är övertygad om att ingenting kommer att få henne att börja röka igen.

– Jag har varit med om allt de här åren: dödsfall i familjen och nyligen en skilsmässa. Börjar jag inte nu så börjar jag aldrig. Det finns inga fördelar med cigaretter överhuvudtaget.

– Den största behållningen är att jag lyckats ändra min livsstil helt. Jag tror inte folk förstår hur påverkad man är av rökning och fel kost.

En rökfri rökare är enligt Anna jämförbar med en nykter alkoholist. Alltså är det inte tal om feströkande eller ”bara ett bloss”.

– Tar du den där ciggen så är du en rökare igen. Vill du det?

Fotnot: 20 cigaretter om dagen i tre år = 21900 cigaretter.

Hon började röka vid 14

Ska du också sluta? Så här frisk blir du!

Kristina Erkenborn

ARTIKELN HANDLAR OM