Vad gör jag när suget efter cigaretter sätter in?

Läs chattet med rökavvänjnings- experten, Maria Rankka

HÄLSA

Maria Rankka från sluta-röka-linjen svarar på läsarnas frågor om att sluta röka.

karla säger: hej Maria!jag behöver hjälp att sluta röka. Hur gör man?

Maria Rankka säger: Skaffa dig en väldigt stark motivation. Skriv ner den och sätt upp den på kylskåpet. Bestäm ett stoppdatum. Börja gärna tt bryta vissa typiska rökvanor redan innan du slutar. Börja t.ex. att tala i telefon utan att röka, eller börja röka ute.

maran säger: slutade röka för över ett år sedan med hjälp av nikotintuggummi, kan inte sluta med dem. vad gör jag?

Maria Rankka säger: Ta reda på hur många tuggummin du använder på en dag. Ta bort ett tuggummi i taget mycket försiktigt. Ett-två i veckan tas bort. Har man kommit ner tillräckligt lågt kan man försöka använda det svagaste nikotinplåstret för att komma bort från tuggvanan.

Esplendido säger: Hej

Jag undrar om det är "sundare" att röka cigarr än cigaretter?

Maria Rankka säger: Till Maran: Grattis till att du varit rökfri ett år. Det är stor skillnad på rökning och tuggummin. Esplendido: Nej, det är det inte. Tobak som tobak. Det finns studier som visar på samma typ av skador. När man röker tobak förbränns tobaken och alla de farliga ämnena uppstår. Det ihop med nikotinen gör det farrligt för hjärta, blodkärl m.m.

m,k säger: varför mår jag så dåligt när jag håller upp med nikotinet fast jag använder nikotin tuggomi m,m känns som att man går i en dimma?????

Maria Rankka säger: nikotinläkemdelen är gjorda för att man ska trappa ner och innehåller mindre nikotin. Du får en viss abstinens även med tuggummin. Kroppen och knoppen är vana vid nikotinet.

Bumbi säger: Jag feströker ibland...är det farligt?

Maria Rankka säger: det är inte så många som klarar av att vara feströkare i längden. Speciellt svårt är det om man varit daglig rökare innan. Men visst finns det feströkare. Men man riskerar att glida över. Man kan inte heller säga att en feströkare inte löper några risekr alls. Det är nolltolerans på rökning för att inte få några skador alls.

Majjah säger: Med tanke på lungcancer så måste väl snusning vara helt riskfritt? Slutade röka och snusa för 3 månader sen men har nu återfallit till att snusa igen. Mådde så dåligt av abstinensen.

Maria Rankka säger: Jo, det får man säga. Snusets effekter berör inte luftvägarna.

Sabina säger: Tror du att det funkar om man sätter klockslag som man får röka på. Tex. mellan fyra på eftermiddagen och läggdags. Ska sedan vecka för vecka öka tiden med en timme varje vecka. Tror du att det kan funka?

Maria Rankka säger: Det kan funka, men jag tror mer på att trappa ner på att klipper situationer så att man bryter mönster. Vinsten är mindre vid den mekaniska nedtrappning du pratar om. Men alla sätt är bra som fungerar, men det är inte något vi förordar. All nedtrappning görs som förberedelse innan man slutar helt och då är det bra tt ta bort vissa situationer helt.

A.K.O.A säger: Jag undrar vad det bästa hjälpmedlet är för att sluta snusa, det pratas endast om att sluta röka hela tiden , men aldrig snusa, ge mig ett gott råd!

Maria Rankka säger: sluta-röka-linjen tar hans om sluta-snusa också. Dit kan du ringa. Det är en framkomlig väg att trappa ner och då blir det mer mekaniskt om man slutar snusa, alltså att man räknar prillor. Man kan också nvända plåster och tuggummi.

maria säger: Min mamma försöker sluta röka. Vad kan man säga eller göra för att hjälpa henne om man inte vill vara tjatig.

Maria Rankka säger: Du ska fråga din mamma vilket stöd du vill ha. Låt henne bestämma. Det är viktigt att inte tjata. Var neutral, ligg lågt, men visa att du finns till hands. Föreslå en promenad när det kniper t. ex.

Joppen säger: hur ska man göra om man inte har tillräcklig vilja att sluta röka ... men känner att man måste sluta p.g.a hälsoskäl hur ska man gå till väga?

Maria Rankka säger: Det gör det lite svårt. Om motivationen haltar är det svårt att ta sig förbi beroendet. Skriv ner fördear och nackdelar på ett papper. Syna fördelarna med rökning och se om de verkligen är fördelar. Man kan starta med vissa förberedelser, börja röka ute bara t.ex. och bryt vanor, samtidigt som du försöker skärskåda vad du tycker om rökning och fundera på vad som hindrar så mycket.

anna13 säger: min pappa säger att han ska sluta röka och att han inte behöver någon hjälp. hur bevisar jag för honom att han behöver hjälp ?

Maria Rankka säger: Det bevisar kanske sig självt om han inte klarar det. Lägg inte din energi på det. Du kan aldrig trycka på honoom hjälp. Han måste själv be om det.

Nich säger: Hej Maria jag kan vissa dagar vara helt rökfri,medan jag andra dagar röker ca 20-cigg. Är detta farligare än att röka 10-cigg om dan varje dag?

Maria Rankka säger: Jag tror inte att det spelar så stor roll. Skador man får beror på hur många år man har rökt och hur mycket, en summaeffekt. Kroppen strävar efter någon typ av jämvikt och brukar behöva en jämn nivå varje dag för att må bra.

Mia säger: Jag hållt upp med rökning i 2 dagar och just nu är jag jätte sugen på en cigarett. Vad gör jag. Jag är inte intresserad av plåster, tuggummi etc.

Maria Rankka säger: Ta en klementin eller mandarin eller något, encitrusfrukt är bra. annars kan du borsta tänderna eller dricka ett glas vatten. Annars kan du tänka att röksugen kommer och går. De håller på några minuter sen är det över. Var beredd när de kommer. En promenad kan också vara bra.

Britt säger: Är det vanligt att man blir deprimerad en tid efter rökslutet. Har hänt mig många gånger och det är detta som gör att jag, tyvärr, börjar igen.

Maria Rankka säger: Ja, det är vanligt att stämningsläget sjunker. Är man rökare har man piggat upp ett siganlsubstansämne, dopamin, med nikotinet. Det sjunker när man slutar och ddet tar tid att få balans igen och det är jobbigt under tiden.

Viola säger: jag slutade röka för 6mån. sedan...Varför är jag så röksugen fortfarande?

Maria Rankka säger: Det är kanske fortfarande många situationer som du inte har tagit till dig nya vanor, belöna sig, pigga upp, ta paus. Man kan fråga sig om motivationen haltar på något sätt. Det beror också på hur länge man har rökt.

BalkenTibro säger: Ja har rökat nu i över 10 år, hur gör ja för att sluta??

Maria Rankka säger: Jättebra att fatta det här beslutet. Sätt ett datum, fundera på motivationen så att den är stark och håll motivationen levande. Träna dig på det rökfria livet genom att bryta några vanor då cigaretter är viktiga för dig. Fundera på alternativ. Vad ska komma istället för cigaretterna.

smokie säger: vad ska man göra när det mer är vanan att ta en cigg än nikotinet som lockar?

Maria Rankka säger: Fundera på alternativ. Det gäller att man är beredd på de situationer som man vill röka. vad ska du distrahera dig med istället. Ska du ta ett glas vatten varje gång du blir sugen eller röra på dig. Det gäller att göra på ett nytt sätt. Är man ung så har man goda möjligeter att hitta alternativ.

sara säger: alla säger att det är så svårt att sluta röka, men jag håller inte med. har man bara viljan att sluta så kan man sluta. om man säger att det inte går så vill man igentligen inte sluta! allt handlar om självbehärskning!

Maria Rankka säger: allt handlar om motivation. Vi människor är olika. Beroendet är olika stort hos olika människor. Som i alla biologiska sammanhang är det olika hos olika människor. Vissa fastnar extra hårt för den här drogen. för andra är beroendet på en mycket lägre nivå och då är det lättare att sluta. Det går inte att säga att "vill man så kan man". Det är inte fruktbart att sätta en karaktärsstämpel på det.

Tack alla för intresset att chatta med mig. Jag önskar alla lycka till och hoppas att ni snart ska se fördelarna med era rökstopp.

ARTIKELN HANDLAR OM