Så blev vi tobaksfria

– läsarna ger sina bästa tips

1 av 7 | Foto: Thomas Nilsson
Dags att bryta ciggen mitt itu.
HÄLSA

Det finns många sätt att försöka bli kvitt sina laster.

Våra läsare berättar hur de tog sig ur nikotinfällan och blev tobaksfria.

"Laddade mig mentalt"

Laddade mig själv, mentalt, för ca ett halvår sedan…Dagen före nyårsafton rökte jag för sista gången och så satte jag på mig ett nikotinplåster för 24 timmar innan jag la mig och sov. Inga abstinensbesvär att tala om… Fem dagar utan att röka. Det värsta är över.

Mari, Karlskoga

"Zyban"

Jag fick ett recept på Zyban av min läkare. Rökte min sista cigg vid midnatt nyårsafton 2005, så nu har jag varit rökfri i två år.

Maude

"Det nikotinfria snuset"

Efter att ha snusat över 25 år så bestämde jag att sluta. Jag gick över till Onico "det nikotinfria snuset". För ett par månader sen trappade jag ner dosen… och efter ca:3 månader var jag helt fri!

Anders

"Champix"

Jag började använda Champix för ca. 3 månader sedan. Är snusfri idag.

Jonas

ntligen icke-rökare"

Jag har inte tagit ett bloss på 13 dagar. Jag har rökt i 24 år och att sluta röka har varit mycket enkelt. Jag läste Allen Carrs bok "Äntligen icke-rökare". Efter att ha läst den kunde jag inte fortsätta röka.

Helene

"Sugtabletter"

Med hjälp av Nicotinells sugtabletter. Tog dem cirka ett år. Har varit rökfri i 3 år nu.

Annika, Skurup

"Mindre och mindre prillor..."

Nu har jag varit fri från snus sen Mars 2007. För att sluta... Lössnus = små prillor - Jag gjorde mindre och mindre prillor - Plötsligt räckte en dosa 2-3 veckor. Fick tom tillsätta lite vatten. Annars blev den torr. En månad efter att jag kört egen "bakade" micro prillor provade jag att inte inta något nikotin alls. Var irriterad i 24 timmar, sen kände jag inget sug alls mer.

Magnus

"Hypnos"

Med hjälp av hypnos. Det var 9 år sen. Helt otroligt! Jag gick två ggr och det tog ca en halvtimma per gång. Efter det har jag aldrig tagit ett bloss- jo en gång.

Maria

"Mätare på datorn"

Skaffade en ”silk quit”-mätare på min dator där det står hur länge man varit rökfri, hur mycket pengar man har sparat, hur många cigg man skulle ha rökt och hur mycket liv man har sparat in sen man slutade röka! Jag har varit rökfri i ett år och har sparat ihop ca en och en halv vecka i tid...det känns ganska bra!

Nina

"Bestämde mig"

Jag bestämde mig. Det är det som gäller, inga jävla plåster eller annat trams, det är bara att dra ut på plågan. Jag har inte tagit en snus på 10 år nu och jag hade snusat i 20.

Anders

"Bokrekommendation"

Många hade rekomenderat mig att läsa boken "The easy way to stop smoking" av Allan Carr. Trodde nog inte riktigt att det skulle hjälpa mig men det gjorde den verkligen! ... I februari blir det 3 år sedan jag slutade röka och jag har inte haft några återfall.

Sarah

"Politiskt ställningstagande"

Jag är snusare så långt jag minns och sosse lika länge. När den nya regeringen nu höjt skatterna på bl.a. snus blev mitt snus-slut ett politiskt ställningstagande …– och tänk det går jättebra!

Björn, Örebro

"Jag fastade"

Fastade en vecka och slutade röka på kuppen. Det gick hur lätt som helst... Hade inget röksug och inga abstinensbesvär. Prova gärna men läs på lite om fasta först.

Kajsa

"Snuspeng genererade till en väggteve"

Slutade för ca ett år sedan med snus. Har haft den drogen i 27 år, men ville helt enkelt sluta. Vill man så går det och det behövdes inga hjälpmedel för de… Jag lägger en snuspeng varje lördag i "snusburken" och det har genererat till en väggteve.

Kent