"Hur hittar jag motivationen?"

Läs chatten med Maria Rankka på Sluta-röka-linjen

HÄLSA

Maria Rankka säger: Hej! Maria Rankka finns på plats nu.
Moderator säger: Välkomna! Vi börjar med frågorna..
jessica säger: Hej, både min mormor och morfar gick bort för dom rökte, och min mamma brukar fest röka, men jag är jätte rädd att de ska hända samma sak för henne som det hände för min mormor & morfar, jag säger det till henne hela tiden, liksom tänk om du får samma sak, men hon barta liksom äsh och struntar i det. Hon tror att inget kommer hända bara för hon tar ett bloss då & då, men de är samma risk som vanliga rökare, jag vill verkligen inte att hon ska röka överhuvud taget. Snälla hjälp mig har du nått tips?
Maria Rankka säger: Hej Jessica! Det är svårt att vara anhörig och verkligen önska att den man bryr sig om fimpar. Det verkar som du försöker peppa henne att sluta. Försök att inte skuldbelägga utan fråga hur du skulle kunna stötta henne vid ett rökstopp och att det skulle betyda mycket för dig ni skulle kanske kunna sikta något positivt gemsnsamt rökfritt projekt? Lycka till. Maria Rankka
Monica säger: Hej Maria! Hur gör man om man innerst inne VET att det är dåligt och farligt att röka, men ändå inte hittar motivationen att sluta? Sanningen är att jag trivs som rökare nånstans..?
Maria Rankka säger: Hej! Det är vanligt att man under längre eller kortare tid värderar för och nackdelar och som du kanske finner att fördelarna är svåra att mista. Kan du tänka dig att skriva ner plus och minus. Finns det något som skulle kunna öka din motivation? Hur tänker du kring att fimpa - erfarenheter från tidigare - har du prövat läkemedel som kan lindra abstinensen? Vill du diskutera vidare är du välkommen att ringa till Sluta-Röka-Linjen på 020-84 00 00.
teddish säger: Hej, det är i stort sett omöjligt för mig att sluta, har testat allt.... nu senast champix...
Maria Rankka säger: Hej! Det kan verkligen vara tufft att sluta och bli av med en följeslagare som finns i vått och torrt. Du har testat olika sätt och fått på köpet en massa erfarenhet som jag tror att du kan ta med dig. Fundera på vad i de olika sätten som fungerat: förberdelser, rökfria zoner minska ner, mental peppning, funderingar kring hur ett rökfritt liv ska bli, läkemedel, STÖD (vän, familj, vårdcentral etc) Lycka till. Maria Rankka
rökfri6mån säger: Hejsan, jag är 22 år gammal och har varit rökfri och snusfri i 6 månader, det var inte så jobbigt att sluta men jag har dock gått upp ganska många kilo, och jag känner att det inte finns nåt som dämpar min hunger, jag använder inte nikotinfrisnus. Något tips?
Maria Rankka säger: Hej! Grattis till ditt tobaksstopp! Ämnesomsättningen normaliseras vid ett tobaksstopp och det innebär att man i snitt går upp 2-4 kg. Det brukar lugna ner sig efter 6-12 månader. Är du en person som kan tänka dig och har möjlighet att träna en del? Promenader t.ex är bra lågintensiv träning som bränner fett. Försök äta regelbundet och gärna ett par mellanmål. Vänliga hälsn Maria Rankka
Moderator säger: Dags för dagens sista fråga!
Kalle säger: Tja! Sist jag försökte sluta så var det tyngsta tanken på att aldrig få röka igen. Nu har jag bespetsat mig på att bli feströkare, tror du det kan funka? Hur ska jag tänka då?
Maria Rankka säger: Hej! Tanken "aldrig mer en endaste cigarett" är för många en stötesten. För de allra flesta är det omöjligt att omvandla sig till feströkare från att ha varit dagligrökare. Receptorerna i hjärnan som kommer till ro efter en tid vid ett rökstopp är mycket lättväckta. Försök bearbeta den här saknaden efter cigaretten för att kunna släppa den sedan. Vänliga hälsningar Maria Rankka.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag. Stort tack till dig Maria, och tack till alla er som ställt frågor!
Maria Rankka säger: Tack och hej då ifrån Maria Rankka.