"Terapin minskade mitt rökberoende"

Psykologen pratade bort Katrins nikotinsug

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
funkar finfint Som ett led i att försöka sluta röka gick Katrin Schulman till en psykolog, något som funkade bra.
HÄLSA

Katrin Schulman gick till psykologen för att prata bort sitt röksug.

Det slutade med att de pratade om hur gott det är att röka.

Här är hennes rapport om ett lyckat besök i terapifåtöljen.

Jag var förväntansfull inför mitt första besök hos en psykolog eller beteendevetare eller vad han nu är. Jag kan aldrig förstå skillnaden, men det är nog för att jag aldrig lyssnar när folk förklarar.

Vad spelar det för roll? Det viktiga är att jag ska besöka den här personen i en timme. Sen ska jag inte vara sugen på cigg mer. Det är vad han ska göra. Han ska ta bort mitt sug. Genom att prata. Det låter märkligt. Det kan jag hålla med om. Men det är hans jobb. Att prata bort mitt röksug.

PG är en mycket sympatisk terapeut. Han är charmant och lugn. Fast det kanske man förväntar sig. Att en terapeut är lugn.

Det vore väldigt märkligt om man blev mottagen av en hysterisk människa som pratade högt och avbröt en när man berättade om sina problem. Haha! Det vore nåt. Näe. En terapeut ska vara lugn. Precis som PG är.

Jag och PG satt mest och pratade om hur jävla gott det är att röka. Hur underbart det är att ta en cigg på stranden, på fiket, på balkongen, i sängen.. Sen konstaterade PG att jag verkligen är en rökare. Det är en del av min personlighet. Han förstår att det är väldigt svårt för mig att sluta eftersom jag identifierar mig med cigaretterna. Han frågade mig hur jag ser på mig själv utan ciggen. Jag svarade att jag inte är jag utan ciggen. Han frågade om jag slutade för att jag vill, eller av någon annan anledning. Jag svarade att det är en utmaning att se om jag klarar att hålla upp under maj månad.

Jag måste hela tiden tänka på att om jag vill så får jag börja röka igen den 1 juni. Han sa att jag förmodligen kommer att göra det.

Då blev jag sur på PG.

PG förklarade för mig att om man ska lyckas med att bryta ett beteende så måste man ha viljan att göra det. Annars går det inte.

Man måste ha bestämt sig för att man ska göra en förändring och man måste ha anledning till att göra det.

PG frågade mig om jag kan se några fördelar med att inte vara en rökare. Jag funderade ett tag, men kunde inte komma på några fördelar. Då undrade PG varför jag skulle sluta med något som jag tycker så mycket om och som det inte finns några nackdelar med? Då kom jag genast på att jag kan förlänga mitt liv om jag slutar röka. Omedelbart efter att jag kom på det så kom jag på att jag faktiskt tycker att det ser billigt ut att röka. Det är inte så flott. Det är sunkiga människor som röker. Dessa har även svarta tänder och gula fingrar.

Jag ser inte mig själv som en sunkig människa. Sen blir jag svinirriterad på att nikotinet styr mitt liv. Jag vill ju vara den som styr mitt liv.

PG blev glad när han hörde att jag visst kan hitta nackdelar med att röka. Han sa att om jag under maj månad lyckas att få mig själv att vilja sluta röka så kommer jag inte att börja igen den 1 juni. Om jag däremot går runt och ser det som en utmaning så kommer det inte att gå.

PG har nog rätt. Det var härligt att prata med PG. Han fick mig att inse saker som jag inte alls tänkt på innan. Klart att det måste vara av vilja som man slutar röka, inte för att det är nån tävling som man har med sig själv. Efter avslutad session hos PG kom jag ut på Sveavägen. Solen sken och jag började gräva efter cigg i min handväska. Inte för att jag skulle tända en cigarett utan av ren reflex. PG lyckades inte ta bort mitt röksug, men han tog mig ett steg närmare ett rökfritt liv. Jag kommer inte att börja röka i juni. Jag vill inte det.

FAKTA

Så här funkar det

Vad: Psykologbesök.

Hur: Man sitter i en timme och talar om sitt problem.

När: När man vill. Man bokar en tid och kommer dit.

Frekvens: Så ofta man vill.

Pris: 500 kronor per besök.

Betyg:

Omdöme: Till psykologen ska man gå. Det är bra. Han hjälper en att tänka på ett annat sätt..

Katrin Schulman

ÅLDER: 30 år. FAMILJ: Man Alex. VIKT: 55 kg. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: 13 år. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var tufft. ANTAL CIGARETTER PER DAG: Cirka 10 stycken. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Marlboro light. HÄR RÖKER JAG: Hemma, ute, på restaurang, på café, på krogen, under fläkten. DÅ RÖKER JAG MEST: På en uteservering. DÅ RÖKER JAG INTE: Där det är förbjudet. MINUS MED ATT RÖKA: Beroendet. MED ATT RÖKA: Allt! SÅ MYCKET KOSTAR RÖKNINGEN MIG PER MÅNAD: Cirka 800 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Tre.

Katrin Schulman

ARTIKELN HANDLAR OM