”Den läbbiga slemhostan på morgonen är borta”

Karin Ahlborg fortsätter finna fördelar med livet som ickerökare

HÄLSA
Karin Ahlborg.

12 maj

Det är lite oroande, det här med vikten. Inte för att jag tycker att jag äter en massa mer – förutom pistagenötter – men nergången i ämnesomsättningen kan ju ställa till det.

Alltså har jag ambitiöst börjat med megaraska promenader på en och en halv timme varannan dag. Och som om det inte vore nog att jag powerwalkar så där äckligt käckt, en son har tvingat mig att köpa gå-skor för att spara på benhinnor, knän och fötter. Jag ser ut som en kärring. Det är bara stavarna som fattas.

13 maj

Den läbbiga slemhostan på morgnarna är helt borta och i stället hackhostar jag bara lite sött ibland. Gissar att det är flimmerhårens första, stapplande steg i halsen.

14 maj

Lyssnar förtjust till komplimangerna som haglar: ”Fräsch”, ”pigg”, ”duktig”, ”luktar gott” ... Vänta nu! ”Luktar gott”?? Har jag faktiskt inte luktat gott förut? Och det har folk gått och tänkt på?

Hmmm, det förklarar ett och annat.

15 maj

Följer med en kompis på vernissage på kvällen. Och där står det ölflaskor och där radas rött vin och vitt vin upp ... och titta, här borta i barnhörnan finns det äppleläsk. Det tar jag och stjälper i mig glas efter glas så att alla som står runt omkring får vissa förväntningar på att jag ska stå på öronen in i bardisken.

Nästa vecka lovar jag att utsätta mig för den förrädiska kombinationen uteservering, alkohol och rökande kamrater.

16 maj

I lördags boffade jag på den knäppa elektroniska cigarretten som inte var något vidare. Och jag har inte rört den på hela veckan. Men plötsligt ska den fram som en helgritual. Så jag sitter i min fåtölj och suger på en plastbit som avger pipoljesmakande nikotin och lite mjäkig rök. Det borde jag nog söka för.

17 maj

Hmmm, jag är uppenbarligen en väldigt irriterande typ som fortfarande inte tycker att det här med att sluta röka är svårt.

Ur mejlen: ”Du är vidrig som skriver att det är lätt att sluta röka ... Synd att såna idioter som du får skriva i tidningar!”

18 maj

En konstig sak upptäcker jag i dag: all mat är mycket saltare än tidigare. Ja, smaklökarna ska ju också återuppstå enligt rökmytologin. Men jag trodde att maten skulle smaka mer av allt, inte bara salt?!