”Jag tar ett djupt bloss. Vad besviken jag blir.”

Karin Ahlborg faller för nyfikenheten

HÄLSA
Karin Ahlborg.

19 maj

Tänker inte på att röka.

20 maj

Tänker inte på att röka.

21 maj

Tänker inte på att röka.

22 maj

Jag flyger till London för att jobba. Tänker bara på hur fantastiskt skönt det är att slippa dra i sig tre cigg på raken utanför avgångshallen och – ännu bättre! – slippa gå in i det vidrigt äckliga rökbåset i terminal fem.

23 maj

Tänker vansinnigt mycket på att röka. Jag är ju liksom utomlands. Och röker inte engelsmännen VÄLDIGT mycket? De röker ju överallt, hela tiden. Tycker jag att det luktar gott? Inte det minsta! Det luktar äckligt. Men det luktar. Rök. Vad gör det om jag testar en cigg här? Långt hemifrån. Inte en käft som kommer att veta att jag tjuvröker. Och det är ju liksom inte på riktigt när man inte är hemma. Jag röker inte.

24 maj

Jag är ute och går länge, länge. Och tänker på att röka. Inte så där så att jag är tvärsugen på en cigg.

Mer som att jag undrar hur det skulle kännas att röka nu efter tre och en halv vecka. Men jag klarar mig.

Sätter mig i solen på en uteservering och det rör mig inte i ryggen att folk röker både bakom och framför och säkert ovanför mig också.

Jag klarar mig bra. Och sedan pratar jag med min chef på redaktionen. Han undrar hur det går med rökningen nu när jag är utomlands och ensam och ska jobba hela kvällen och hela natten.

– Fint, säger jag och lägger på luren, rusar ner till tobaksaffären runt hörnet och köper ett litet paket Marlboro Light och en tändare.

Ute på gatan sliter jag upp paketet, fipplar ut en cigg, knölar ihop resten av paketet och slänger i blomsterdamens soptunna.

Jag tänder ciggen och slänger tändaren. Och drar ett djupt bloss. Jävlar, vad besviken jag blir!

Det smakar inte illa. Det smakar inte gott. Jag drar i mig lite rök och känner absolut ingenting. Jag kunde lika gärna ha lagt mig ner bakom en bil på tomgång och dragit i mig avgaser.

Det hade varken varit bättre eller sämre. Men billigare. Ciggen kostade 60 spänn.

Sedan gick jag upp igen och tvättade händerna och borstade tänderna.

25 maj

Tänker inte på att röka.

Karin Ahlborg

ÅLDER: 47. FAMILJ: Fyra söner. VIKT: 58 kilo. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: Som sjuttonåring. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var coolt. CIGARETTER PER DAG: Runt 30. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Medium. HÄR RÖKER JAG: I rökrummet, under köksfläkten, i bilen och utomhus. DÅ RÖKER JAG MEST: När jag dricker. DÅ RÖKER JAG INTE: När jag sover. MINUS MED ATT RÖKA: Förbannat äckligt. MED ATT RÖKA: Tryggheten. RÖKNINGEN KOSTAR MIG PER MÅNAD: 2 000 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Två.

Efter Aftonbladets artikelserie om lungcancer fimpade bloggaren Katrin Schulman och Aftonbladets Karin Ahlborg. Motvilligt. De har förstått hur farligt det är att röka.

Under de närmaste veckorna berättar de om livet utan cigaretter. Om sina våndor, suget efter nikotin – och glädjen över att inte vara slavar under tobaken.

Nu har de varit rökfria i 26 dagar.