– Ett mirakel har botat mitt behov

Akupunktur kan stoppa röksuget

HÄLSA

Det finns två saker som jag är rädd för. Ormar och sprutor.

Ändå utsätter jag mig för akupunktur.

Jag är fri ”Jag vet inte hur, men jag är inte sugen längre”, säger Katrin Schulman om akupunkturbehandlingen. Nu har hon varit rökfri i 30 dagar.

Jag bokade tid hos en doktor som heter Nie. Jag hade hört mycket om att den här lilla asiatiska damen kunde utföra mirakel. Få förlamade människor att gå och infertila att bli med barn. Jag hade även hört att Carola gör behandlingar hos henne. Bara en sån sak!  

Så jag tänkte att ”kan den här kvinnan utföra mirakel kan hon fan hjälpa mig att sluta röka”.

Det är väldigt svårt att begripa sammanhanget mellan nålar i min kropp och rökfri. Jag tror att anledningen till att man testar såna här saker är för att man känner sig uppgiven. Man är så in i helvete röksugen och man vill inget hellre än att röka så man gör allt som någon i ens närhet säger kan hjälpa mot suget.

Doktor Nie är som ett levande helgon, eller man får i alla fall den uppfattningen när man ser på henne, men framför allt när man ser på folk som kommer in i lokalen och som lämnar den. Folk kommer fram till henne, kramar hennes händer, ser henne djupt in i ögonen och ler tacksamt. Man ser att den här kvinnan hjälper människor. Man ser att människor är tacksamma mot henne. Man ser att de älskar henne.

Självklart var det ingen smärta eller obehag när doktor Nie tryckte ner nålar i min kropp. Det kändes inte alls. Vetskapen om vad hon gjorde gav mig obehag, men jag behövde bara se in i hennes ögon så kände jag mig trygg igen.

Har akupunktur hjälpt mig att sluta röka? Har det hjälpt mig att ta bort mitt sug efter cigaretter. Jag har ingen jävla aning. Jag är i alla fall inte sugen längre. Jag är fri från mitt behov. Jag är ingen svag människa längre som behöver sin drog.

I går landade jag i New York med min man. När Alex tände sin cigg tyckte jag synd om honom. Stackars svaga krake, tänkte jag. Jag ska hjälpa dig. Hjälpa dig att blir fri.

Katrin Schulman

ÅLDER: 30 år. FAMILJ: Man Alex. VIKT: 55 kg. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: 13 år. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var tufft. ANTAL CIGARETTER PER DAG: Cirka 10 stycken. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Marlboro light. HÄR RÖKER JAG: Hemma, ute, på restaurang, på café, på krogen, under fläkten. DÅ RÖKER JAG MEST: På en uteservering. DÅ RÖKER JAG INTE: Där det är förbjudet. MINUS MED ATT RÖKA: Beroendet. MED ATT RÖKA: Allt! SÅ MYCKET KOSTAR RÖKNINGEN MIG PER MÅNAD: Cirka 800 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Tre.

Katrin Schulman