”Det är inte tufft att röka. Det är tufft att inte röka”

Katrin Schulman älskar sitt nya liv som icke-rökare

HÄLSA
Katrin Schulman.

Det är inte svårt att sluta röka. Det är obegripligt att folk dör i lungcancer. Det tog mig två veckor. Två veckor plågades jag som ett as. Nu har det gått en månad och jag är inte röksugen längre.

På riktigt.

Jag tänker inte på att röka, jag gräver inte i handväskan efter ciggen, jag avundas inte folk som röker (förutom när det är fest), jag är svinglad över att jag är en ickerökare! Herregud, så mycket fördelar.

Jag behöver inte hela tiden tänka på om jag har cigaretter i väskan, om jag har en tändare, jag behöver inte avbryta middagar, störa mig i jobbet, tvinga folk att sitta ute trots att det är för kallt. Jag lever ett nytt liv som ickerökare, och jag älskar det!

Jag var oroad. Det var jag. Jag var rädd för att jag skulle bli en tönt. Eller att folk skulle se på mig som en tönt.

När jag började röka var jag 13 år. Då fanns det två alternativ. Antingen så rökte man eller så var man en tönt.

Jag tror att jag levt efter det mottot i hela mitt liv, och helt missat att det blivit precis tvärtom.

Det är inte tufft att röka. Det är tufft att inte röka. Under hela mitt liv har alla runt omkring mig rökt. De senaste åren har de försvunnit; en efter en har de gått över till ”töntsidan”. I dag har jag inte en enda vän som röker.

Klart att folk tar sig en partycigg då och då. Det finns något underbart över ett glas vin och en cigg. Det är det ultimata tillståndet som en människa kan befinna sig i. Min dröm är att jag ska klara av att ta mig en partycigg när jag känner för det.

Men tar jag en partycigg så är jag körd. Fast.

Kanske att jag om många år kommer att klara av att kontorollera det hela. För det finns inget härligare än cigaretter. Men bara när man är riktigt sugen. Att röka varje dag och vara beroende är så otroligt passé.

Det är inte alls modernt utan sunkigt.

Att sluta röka är lätt. Väldigt lätt. Ge det två veckor bara.

Katrin Schulman

ÅLDER: 30 år. FAMILJ: Man Alex. VIKT: 55 kg. DÅ BÖRJADE JAG RÖKA: 13 år. DÄRFÖR BÖRJADE JAG RÖKA: Det var tufft. ANTAL CIGARETTER PER DAG: Cirka 10 stycken. TYP AV CIGG/LIGHT/STARKA: Marlboro light. HÄR RÖKER JAG: Hemma, ute, på restaurang, på café, på krogen, under fläkten. DÅ RÖKER JAG MEST: På en uteservering. DÅ RÖKER JAG INTE: Där det är förbjudet. MINUS MED ATT RÖKA: Beroendet. MED ATT RÖKA: Allt! SÅ MYCKET KOSTAR RÖKNINGEN MIG PER MÅNAD: Cirka 800 kronor. ANTAL MISSLYCKADE SLUTARÖKFÖRSÖK: Tre.

Efter Aftonbladets artikelserie om lungcancer fimpade bloggaren Katrin Schulman och Aftonbladets Karin Ahlborg. Motvilligt. De har förstått hur farligt det är att röka.

Under de senaste veckorna har de berättat om livet utan cigaretter. Om sina våndor, suget efter nikotin – och glädjen över att inte vara slavar under tobaken.

Hur gick det? Här kommer deras slutrapport.

Katrin Schulman