Hälften är ännu snusfria

Jörgen, 39: "Jag bytte en last mot en annan"

HÄLSA

Viljan fanns där.

Över 6 000 personer skrev på aftonbladet.se:s kontrakt och lovade försöka lägga locket på snusdosan för gott – och över hälften säger att de lyckats.

Bland dem finns Jörgen Andersson, 39 – som dock ifrågasätter vilka medel som är tillåtna.

– Snusfri, visst, men ibland tar man en cigg i stället, säger han.

Foto: privat
Jörgen, 39, har låtit prillan vara sedan nyår.

Tusentals snusare nappade på aftonbladet.se:s sluta-snusa-kampanj som startade i samband med årsskiftet och de höjda snuspriserna.

Och kampanjen tycks ha bidragit till många mer hälsosamma liv.

Idag, tre veckor senare, säger över hälften att de ännu är snusfria. 20 procent medger att de haft återfall men fortfarande försöker hålla upp.

Lika många av de svarande har kapitulerat för abstinensen och erkänner att de börjat snusa igen.

"Stundtals bedrövligt"

Jörgen Andersson, 39, har varit helt snusfri sedan han skrev på kontraktet.

Men i de svåraste stunderna har han känt sig tvungen att på andra sätt försöka bli kvitt abstinensen.

– De här veckorna har varit stundtals bedrövliga. Den värsta abstinensen kommer i samband med kaffe, eller efter man har ätit, vid de tillfällen då man är van att njuta av en snus. Då är det lätt att man bommar en cigg av någon kollega, säger han.

Jörgen Andersson har varit snusare i 27 år och det här är, som han själv säger, ”inte första gången jag slutar, och kanske inte den sista heller.”

En gång höll han upp i ett år, och drar sig till minnes att han ändå, efter tio snusfria månader, kunde få ett vansinnigt sug efter en prilla.

"Inte bara vilja"

Enligt Jörgen Andersson handlar ett snusstopp inte bara om vilja och motivation. Det handlar om den fysiska abstinensen som uppstår om man tidigare varit storsnusare.

Det är den man måste lära sig hantera – utan att ta till andra, kanske ännu sämre, medel.

– Det där med att ”man kan bara man vill” tror jag är kvalificerat skitsnack. Motivationen behöver underhållas, man behöver andras stöd för att kunna hantera den svåra abstinens som uppstår.

Det är också hans råd till dem som kapitulerat för snusbegäret och börjat igen. Sök stöd hos andra, prata om det, och ge inte upp bara för att du får ett tillfälligt återfall.

– Nästa år hoppas jag att jag är snusfri och slipper avlägga det här löftet igen. Men skulle jag ha trillat tillbaks så drar jag mig inte för att försöka igen – det är ju det enda man kan göra.

ARTIKELN HANDLAR OM