De fimpar - och lägger in en prilla

HÄLSA

Slutrökt på krogen - då blir prillan rumsren.

Unga rökare byter ut cigaretterna mot snusdosan, visar Aftonbladets undersökning.

-Höj priset på snus, kräver tobaksforskaren Gunilla Bolinder.

Foto: FRIDA LENHOLM
Aaron Eklöf, 19 år (t.v.): - Jag rökte förut, men gick över till snus för ett halvår sedan. Det passar ju bra nu till rökstoppet också. Michael Björnlycke, 28 år: - Jag feströker på krogen, men är egentligen snusare så jag drabbas inte av rökstoppet. Möjligen blir det mer okej att snusa.

Samtidigt som många rökare kämpar för att sluta rustar tobaksindustrin för att möta den minskade försäljningen av cigaretter. Med snus.

Spottkoppar

Restaurangerna förses med spottkoppar för använda prillor. Nya smaksatta snussorter i snygga burkar lanseras för att locka till sig de unga kvinnorna.

Aftonbladets egen nätundersökning visar att var femte kvinna under 20 år som planerar att sluta röka tänker gå över till snus i stället. Bland män under 20 år är motsvarande siffra nästan varannan.

-Jag är inte förvånad. Tobaksbolagen har lyckats marknadsföra snuset som ett bra sätt att sluta röka. Men det är bullshit. Det finns stora hälsorisker med snus också, säger Gunilla Bolinder, tobaksforskare och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Ökad risk för fosterskador

Hon är oroad över att snusningen ökar bland unga kvinnor. En nyligen gjord undersökning i Norrlandslänen visar att ökningen även gäller gravida. Något som i sin tur medför ökade risker för fosterskador, plötslig spädbarnsdöd och diagnoser som damp och adhd hos barn.

-Ur folkhälsosynpunkt är det idiotiskt att byta ut ett tungt drogberoende mot ett annat. Det är obegripligt att de mediciner som används vid rökavvänjning är dyrare än snus, säger Gunilla Bolinder.

Snusnyheter i rökstoppets spår

Rökare som planerar att sluta - tänker du börja snusa i stället?

Katarina Sternudd