Samla kraft med bad, motion eller tv-såpa

Så gör du för att varva ner

1 av 2 | Foto: Sara Ringström
varva ner. Ett skönt bad på kvällen är toppen för att få en bra sömn.
HÄLSA

Ett motionspass på kvällen, ett långt varmt bad eller en såpa på tv.

Det kan hjälpa dig att varva ner efter dagens stress, få dig att sova bättre och motverka utbrändhet.

– Det är inte farligt att stressa bara vi kan återhämta oss efteråt. Alla biologiska system i kroppen är uppbyggda för kortvarig stress och återhämtning i en balans, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykosocial arbetsmiljö och hälsa och sömnforskare vid Institutet för för psykosocial medicin (IPM) i Solna.

Det är nödvändigt att stressa till en viss grad för att kroppen ska fungera.

– Vi stressar en timma och återhämtar oss en timma. Men om belastningen blir för stor eller sker för ofta får kroppen ingen vila eller återhämtning. Balansen rubbas. Det är då stressen kan få skadliga effekter, säger han.

Inte skadligt med övertid

Att stressa på jobbet och arbeta övertid är därför inte skadligt förutsatt att vi har möjlighet att varva ner och få en bra sömn, menar han.

– Vi måste mer förstå vårt behov av att kunna koppla av. Människor i dag behöver hjälp att varva ner. Det beror på att kraven har ökat både på jobbet och hemma under de senaste åren. Många ”familjekrav” har samma stressvärde som ”arbetskrav”.

– Kraven leder till anspänning som leder till uppvarvning och störd sömn. Sömnbristen förstärker stressen och kan orsaka utbrändhet.

Det viktiga är att kunna stänga av tankarna på morgondagens stress, anser Torbjörn Åkerstedt.

– Vi ska försöka låta varje dag ha sitt slut och låta den nya dagen komma i sin egen takt.

Det finns deadlines som väntar med stressiga perioder, men det klarar vi av om det inte blir varaktigt.

Att framför allt motionera senast ett par timmar före läggdags kan få oss att varva ner och ge oss en bättre sömn, anser han.

Men varvar inte motion upp kroppen i stället?

– Jo. Men på kvällen strävar kroppen efter att sänka ämnesomsättningen och kroppstemperaturen för att vi ska kunna sova. Motion på kvällen förstärker denna process om den avslutas i god tid (två timmar) före sänggåendet.

– Motionen aktiverar och höjer visserligen ämnesomsättningen, men släpper samtidigt på spänningar. Tack vare motionen ökar kroppen värmeutsläppet via huden. När temperaturen sänks går ämnesomsättningen ner och gör det lättare att somna.

– Motionen höjer också halten endorfiner (kroppens måbra-hormon) vilket gör oss lugnare.

Har ett långt varmt bad samma effekt?

– Ja. Kalla det den lates motion. Badet höjer ämnesomsättningen och kroppen ökar sedan värmeutsläppet och sänker kroppstemperaturen.

Tv kan också bryta oroliga tankar inför morgondagen, tycker han.

– Det kan till exempel vara avkopplande att titta på en såpa som gör att man glömmer det man ältat och grunnat på under dagen.

Vad händer om vi ligger sömnlösa en natt?

– Vi tar normalt igen det nästa natt. Vi sover då inte längre, men djupare.

19 tips - sov som en prinsessa och vakna pigg som en mört

Ann-Cathrine Björnör Carlsson