Sömnforskaren: Låt kroppen varva ned i god tid

HÄLSA

Varför har jag svårt att sova när jag tränar?

Varför vaknar jag alltid precis innan väckarklockan ska ringa?

Är det möjligt att minska sitt sömnbehov?

De frågarna och många fler svarade sömnforskaren Jan-Erik Broman på när han chattade med Aftonbladets läsare.

Jan-Erik Broman säger: Jag är Jan-Erik Broman på Sömnutredningsavdelingen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu finns jag på plats för att svara på era frågor.

peken säger: Jag kunde inte sova i natt på grund av nåt som hände i OS igår, vad är de som gjorde att jag inte kunde sova?

Jan-Erik Broman säger: Man måste kunna varva ner för att somna och koppla av. Om man tänker på mycket och har starka känslor så motverkar det sömnen.

Sauron säger: Vad händer om man sover för mycket respektive för lite?

Jan-Erik Broman säger: Det är sällan man sover för mycket. Ofta är det så att man är sömnig på dan men har en dålig nattsömn. Att sova för lite är vanligt i dag, det kan göra att vi blir nedstämda, irriterade och blir på dåligt humör. Och det ger också trötthet och sömnighet som besvär under dagen.

Raikerson säger: Hur mycket kan man som minst sova per dygn?

Jan-Erik Broman säger: Det är olika mellan olika människor. Jag skulle tro att de flesta behöver sex timmar. Tillfälligtvis kan vi dra ner på sömnen om det behövs.

gule säger: Jag är en 46årig kvinna som har svårt att sova. Vad kan jag göra för att sova bättre?

Jan-Erik Broman säger: Det finns några allmänna råd. Att varva ner i god tid på kvällen innan man lägger sig, att undvika sånt som kan störa sömnen, kaffe, nikotin, alkohol. Att också stiga upp samma tid varje dag och undvika tupplurar.

Caroline Sigtuna säger: Hej Jan-Erik. Jag undrar varför, och om det går att göra något åt att jag har mardrömmar natt efter natt?

Jan-Erik Broman säger: Att ha mardrömmar kan vara besvärligt. Det är svårt att säga vad det beror på. Jag tycker att man ska söka hjälp om det är så att det verkligen är besvärligt.

FF-m säger: Får man en mer kvalitativ sömn om man lägger sig innan tolvslaget?

Jan-Erik Broman säger: Ja, det ligger nåt i det. Men egentligen är det så att det är den allra första tredjedelen av sömnen som har högst kvalitet.

godmorgon säger: Hej!

Finns det några undersökningar på varför man är dag- eller nattmänniska?

Jan-Erik Broman säger: Ja, det finns det. Vi vet att det här styrs delvis av våra gener. Är man kvällsmänniska så är det särskilt viktigt att stiga upp vid samma tid varje dag och att se till att man får vistas i ljus under morgonen.

Sleepy säger: Vad kallas det ämne som bildas när man blir trött?

Jan-Erik Broman säger: Ja, det är en svår fråga. Egentligen är det många ämnen som finns med i sömnregleringen. Ett ämne som man hittat på senare tid heter adenosyn men det finns många fler.

Linda säger: Jag blir lätt stressad och känner att jag även stressar i sömnen. Vad ska jag göra?

Jan-Erik Broman säger: Sömn och vakenhet hänger ju ihop. Det kan vara bra att försöka att träna att koppla av inför sänggåendet. Man kan prova avslappningstekniker t ex.

Anna säger: Hur kommer det sig att sömnforskare vet sa lite om sömnambulism? Jag kommer från en familj där alla är sömngångare. Vet du varfor vissa går i sömnen och andra inte? Kan man utföra farliga handlingar i sömnen?

Jan-Erik Broman säger: Sömngång kan vara farligt, man kan göra illa sig när man går omkring. Sömngång är också något som styrs av våra gener. Om man har såna besvär är det viktigt att inte utsätta sig för sömnbrist. Man kan förebygga till en del genom att t.ex. ta tupplurar.

JENS säger: Tjena. Hur ser du på resultatet från USA att folk som sover mycket levde i genomsnitt kortare? ( Forskarresultat, USA)

Jan-Erik Broman säger: Knepig fråga. Men det är nog så att lagom alltid är bäst. Att sova mycket behöver inte vara tecken på hälsa.

mårten säger: Är det möjligt att minska sitt sömbehov? Hur myckett i genomsnitt för en man i 25-års åldern?

Jan-Erik Broman säger: Det varierar mellan individer. En del personer kan dra ner på sitt sömnbehov, men de flesta behöver antagligen sex timmar.

Jocke säger: Hej du! Jag har ett aktivt jobb men ändå kan jag alldrig sommna innan 12 slaget, och detta resulterar i en seg efterkommande dag. Några förslag?

Jan-Erik Broman säger: Att stiga upp regelbundet vid samma tid. Att inte vara aktiv på kvällen utan låta kroppen varva ner ett par timmar innan du släcker lampan.

Susanne säger: (Jan-Erik Broman)

är det farligt för en 2 åring att bara sova 8 timmar/natt?

Jan-Erik Broman säger: Det låter lite. Två-åringar kan ju också sova på dagen. Sömnen är så viktig så kroppen ser ofta till att man får den sömn som behövs. Om det finns besvär under vakenheten av nåt slag tycker jag att man ska höra med sin bvc.

Maria säger: Jag vaknar många gånger varje natt, jag reagerar på minsta ljud (och ljus) Vad ska jag göra? Detta är otroligt jobbigt!

Jan-Erik Broman säger: Känsligheten är olika. Jag undrar vad som händer när du vaknar. Ofta är det så att man blir arg, och irriterad och det gör att det blir svårt att somna om. Att försöka somna om direkt kan underlätta.

matte säger: varför vaknar jag alltid precis före veckar klockan ska ringa?

Hej! Hur kan det komma sig att jag vaknar alltid några minuter före väcka klockan?

Jan-Erik Broman säger: Det är på det sättet att kroppen på nåt sätt kan känna på sig vilken tid det är och när man ska vakna.

Massa J säger: Har du själv lidit av sömnbrist någon gång?

Jan-Erik Broman säger: Det har jag, och det har nog de allra flesta gjort, både på så sätt att jag inte haft tid att sova, men också att jag ibland kan ha svårt att somna på kvällen.

Ella säger: Vad är det som gör att man pratar i sömnen?

Jan-Erik Broman säger: Det är svårt att svara på den frågan. Oftast är det någonting som finns hos barn, men som senare växer bort. Ibland kan det störa sömnen men oftast är det nog mer oskyldigt.

mj säger: Om man vaknar utan att blivit väckt, har man då fått tillräckligt med sömn?

Jan-Erik Broman säger: Ja, man vaknar egentligen flera gånger under natten. Och somnar oftast om. Det bästa tecknet på att man sovit tillräckligt är att man känner sig pigg under dagen.

Simmaren säger: Jag är 17 år: Tränar simning runt 9 gånger i veckan, går naturvetenskapliga programet med bra betyg, överväger att göra gymnasiumet på 2 år. Mitt stora problem är att det tar mig närmare 2 timmar att somnar. 2 timmar av värdefull tid!

Jan-Erik Broman säger: Det kan vara svårt att koppla av från det som hänt under dagen, och att låta bli att tänka på det som ska ske nästa dag. kanske kunde du försöka att göra något som varvar ner. Nåt lite tråkigt som inte aktiverar innan du kryper i säng.

Cattis säger: Morgontrött, och extremt dåligt morgonhumör är inte så trevligt, finns det något sett att vakna bättre och mjukare på än en brölande klocka som förstör hela morgonen och vaknandet???

Jan-Erik Broman säger: Det kan vara så att du sover för lite. Jag föreslår att du provar att lägga dig lite tidigare successivt under en eller två veckor.

Snarkaren säger: Jag sover som en stock och snarkar som en björn och sover ca 7-8 tim per natt och är alltid supertrött på morgonen. Kan det ha något samband med att jag snarkar?? (37år)

Jan-Erik Broman säger: Snarkning kan störa sömnen. Om tröttheten försvinner efter uppvaknandet och du fungerar bra på dagen så kanske det ändå inte är något problem.

formic säger: Hej Jan, undrar om det går styra sina drömmar, har hört lite om "Lucid Dreaming" ?

Jan-Erik Broman säger: Jag vet att det förekommer sådana försök men kan egentligen inte svara ordentligt på den frågan.

lena säger: Jag sover alltid som allra "djupast" när det är

dags att gå upp vid 7-tiden. Det är JÄTTEJOBBIGT

kan man göra ngt åt det??

Jan-Erik Broman säger: Jag tror att du sover djupast under första tredjedelen av natten. Om det är svårt att vakna så kan det bero på att du lagt dig försent. Att stiga upp vid samma tid varje dag är också viktigt.

Petra säger: Hur länge kan man ta sömntabletter utan risk för att bli beroende?

Jan-Erik Broman säger: Man ska ju egentligen inte ta sömnmedel längre än ett par veckor. Har man sömnbesvär en längre tid finns det bättre behandlingsmöjligheter. T.ex. psykologisk behandling.

Slim säger: Är inte sömn slöseri med tid?

Jan-Erik Broman säger: Nej, verkligen inte. Vi måste sova för att kunna vara vakna. Även om vi inte riktigt kan svara på frågan varflr vi måste sova så mycket.

roth säger: Hur påverkar typ CocaCola sömnen? Koffeinets inverkan, sockrets inverkan?

Jan-Erik Broman säger: Cocacola innehåller ju koffein som är uppiggande. Dricker man en sån här stor flaska på kvällen kan det störa sömnen. Sockret tror jag inte har nån betydelse.

sussi säger: Vart söker man hjälp när man har problem med mardrömmar ?

Jan-Erik Broman säger: I först hand kan man gå till sin husläkare.

Parker säger: Tror du det i framtiden blir möjligt att med hjälp av diverse preparat drastiskt förkorta eller helt ta bort sömnen, dvs så att vi aldrig behöver den?

Jan-Erik Broman säger: Jag tror inte det. Vi är gjorda på så sätt att sömnen är en förutsättning för vakenhet. Jag tror inte man kan minska på sömnen utan att få negativa konsekvenser.

Sleepwalker säger: Jag har hört att det går ett så kallat sömntåg en gång i timmen. Missar man dett när man lägger sig så kan man inte somna på den närmaste timmen. Stämmer detta ?

Jan-Erik Broman säger: Det ligger nåt i det, men det är lite överdrivet. Chansen att somna går lite i vågor, men man kan faktiskt somna också mellan tågen.

Storm säger: Om man struntar i att sova och tvingar sig att va vaken en längre tid, hur påverkar det kroppen då?

Jan-Erik Broman säger: Det tydligaste som händer är ju att man blir sömnig. Om du menar vid ett enstaka tillfälle så påverkas inte kroppen så mycket. Men om man håller på en längre tid och minskar på sömnen kan det få negativa konsekvenser.

John Blund säger: Hej! Jag har hört att en "tupplur" på ca 15 min motsvarar i återhämtning de sista 2 timmarna i nattsömnen. Stämmer det?

Jan-Erik Broman säger: Ja, det stämmer. Och om man inte har en tendens att ha sömnsvårigheter kan det vara ett utmärkt sätt att sova på.

Purjo säger: Varför kommer jag aldrig ihåg mina drömmar?

Jan-Erik Broman säger: Vi minns ju inte något under sömnen. Därför måste du vara vaken i anslutning till drömmen för att komma ihåg den. Om du vill minnas drömmarna kan man träna upp den förmågan, t ex kan man skriva ner på papper vad man drömt.

Fredh säger: Jag vaknar varje natt ungefär klockan 03.00. Det är mycket störande, och jag blir trött på dagen. Kan det vara så att jag har sovit färdigt och faktiskt kan gå upp, eller är det något annat? Kan man bli trött av att sova för mycket?

Jan-Erik Broman säger: Svårt att säga varför du vaknar 03.00. Antagligen har du inte sovit tillräckligt. Det kan vara bra att låta bli att titta på klockan. Det gör att man blir aktiverad och får svårt att somna om. Jovisst, om man sover för mycket kan man också bli trög en stund efter uppvaknandet.

cissi säger: Vad innebär det att vara en ”nattmänniska”? Tycker att jag har det uttrycket lite här och var..

Jan-Erik Broman säger: Jag tror att det handlar om morgonmänniskor och kvällsmänniskor. Vissa är pigga på morgonen och trötta på kvällen, andra är tvärtom. Den här egenskapen är ärftlig. Ju äldre vi blir desto mer morgonmänniska blir vi.

Susanne säger:

Hej! Jag undrar om man kan ta igen den sömn som man har missat

Jan-Erik Broman säger: Ofta tar man igen den sömnen genom att sova annorlunda. Man sover i mer djup sömn. Man tar alltså inte igen den tid man förlorat.

Marika säger: Jag brukar inte ha problem att sova men nu har jar haft ryggproblem ett tag och gått till en kiropraktor. Detta har medfört att jag är ovanligt stel och har ont och att jag då får svårt att slappna av och somna. Har du några tips på vad jag kan göra innan jag lägger mig för att jag skall kunna somna lättare. Tacksam för svar!

Jan-Erik Broman säger: Nja, det låter ju som om det är dina ryggbesvär som stör insomnandet. Kanske kunde du prova att ta ett varmt bad. Det kan hjälpa ibland.

LUCKY säger: Jag har svårt att sova när jag tränar är detta ett bestående problem?

Jan-Erik Broman säger: Det gäller att inte träna för sent på dan. Kroppen behöver ett par timmars tid för nervarvning på kvällen.

Pillan säger: Kan månen påverka sömnen. Vid till exfull-måne?

Jan-Erik Broman säger: Ja, det är många som upplever det. Man har inte kunnat visa att månen påverkar sömnen direkt. Det som kan hända är att månljuset kommer in i sovrummet och stör sömnen. Så en rullgardin kan kanske hjälpa.

Jan-Erik Broman säger: Det var trevligt att få prata om sömn. Tack och hej!