Här zzzover vi bäst i Sverige

HÄLSA

På Gotland och i Östergötland sover man bäst.

Sämst sover man i Dalarna och Gävleborg.

Det här sägs i en gallupundersökning där 1 300 svenskar svarat på frågor om sina sovvanor.

Foto: LOTTE FERNVALL
SÖMNTUTOR På Gotland och i Östergötland har människorna av någon anledning landets bästa sömn. Där sover man sju timmar och 13 minuter i genomsnitt.

Varför gotlänningar och östgötar sover bäst framgår inte av undersökningen. Inte heller varför man sover sämst i Dalarna och Gävleborg.

Däremot försöker man förklara den dåliga sömnen i Stockholm, Göteborg och Malmö med storstadsstress. Om man ska bo i en stad och ändå sova bra ska man bo i en medelstor stad, mellan 50 000 och 200 000 innevånare.

En genomsnittlig svensk sover 6 timmar och 53 minuter. På helgerna sover vi en timme längre. På Gotland och i Östergötland sover man sju timmar och 13 minuter och även där lägger man på en timme när det är helg. I Dalarna och Gävleborg sover man i genomsnitt en halvtimme kortare.

Sämst sover föräldrar med barn under två år. Över hälften av dessa föräldrar uppger att de sover för lite och får sin nattsömn störd.

Tupplur på jobbet

Av föräldrar med vuxna, utflugna barn, uppger 70 procent att de sover mycket bra.

Att somna till på jobbet är inte så ovanligt som man skulle kunna tro. Ungefär 33 procent av alla har somnat på jobbet en eller flera gånger under det senaste året. Inte så förvånande händer detta nattarbetare oftare än de som jobbar dagtid.

Våra sömnvanor

Varför sover ni så bra...?

Lillemor Arvidsson, 59, landshövding, Gotland:

Foto: karl melander

Tommy Wahlgren, 58, spelgeneral, Visby:

Foto: roger schederin

...och du så dåligt?

Gunde Svan, 41, skidlegend, Skamhed, Dalarna:

Foto: urban andersson

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM