"Jobbet, barnen, lånen, vikten, bilen, framtiden..."

En miljon svenskar behöver hjälp för sömnproblem

HÄLSA

Hundratusentals svenskar lider av sömnsvårigheter.

Än värre blir det när vår omgivning är problemfylld.

Foto: MATS FOGEMAN
TRÖTT, MEN KAN INTE SOVA Nästan en miljon svenskar har sömnsvårigheter som kräver behandling. Värst är det för dem som jobbar inom vården.

Stressfaktorerna blir fler och fler. Börsen rasar, vi får mer att göra på jobbet, företagen varslar.

Stressen håller oss vakna om nätterna.

- Sömnen är det första som ger vika när man blir orolig, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet.

Brukade sova gott

Ericssons vd, Kurt Hellström, gick för några dagar sedan ut och berättade om sina sömnsvårigheter nu när förtaget går dåligt.

- Förr sov jag väldigt bra. Men ju längre det här pågår, desto mer går tankarna runt och jag vaknar och tänker på Ericsson, sa han till tidningen Dagens Industri.

Kurt Hellström är inte ensam.

Nästan en miljon svenskar lider av kliniska sömnsvårigheter, sådana som kräver behandling. Antalet har ökat drastiskt under de senaste fem åren. Och det ser ut att fortsätta.

"Sänk kraven"

- Vi måste dra ner på kraven i samhället. Framför allt är det personal inom vårdsektorn som sover dåligt på grund av sin pressade arbetssituation, säger Torbjörn Åkerstedt.

Åkerstedt menar att sömnsvårigheterna är ett stort samhällsproblem. Det saknas inte behandlingsformer - bara pengar att låta dem med sömnsvårigheter ta del av dem.

- De behöver kognitiv terapi, inte sömntabletter. Men landstingen bryr sig inte så framtiden ser dyster ut, säger Torbjörn Åkerstedt.

Bäddat för problem

- När man dessutom drar in på fysisk aktivitet i skolan bäddar man för sömnsvårigheter längre fram.

Att inte kunna sova innebär en stor belastning för den drabbade. Torbjörn Åkerstedt menar att det är ett handikapp.

Kostar mycket

- Man blir trött, irriterad, får svårt att koncentrera sig och blir extra känslig för infektioner. Ofta slutar det i långa sjukskrivningar som kostar samhället stora pengar.

Somna

Lyssna på en godnattsaga i webbradion.

Så sover du bättre:

Kajsa Hallberg

ARTIKELN HANDLAR OM